1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin ilk ve tek engelliler kooperatifinde personeller üretime katkı sağlıyor

Türkiye’nin ilk ve tek engelliler kooperatifinde personeller üretime katkı sağlıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in öncülüğünde kurulan Türkiye’nin ilk ve tek engelli kooperatifinde personeller üretime katkı sağlarken, kazanç elde ederek engelli vatandaşlara da örnek oluyor. Kooperatifi ziyaret eden AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, “Türkiye’nin ilk engelliler kooperatifini ziyaret ettik. Sayın Valimiz Gökmen Çiçek Bey’in gayretleriyle, teşvikleriyle engelli arkadaşlarımız bir araya gelip bir kooperatif kurdular. Burada hem şehir ekonomisine hem ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Gördüğünüz gibi bütün çalışan arkadaşlarımız sandalyeyle iş yerine geliyor. Hepsi bir meslek edinmiş vaziyetteler. Burada makina, overlok, reçme gibi tekstil aletlerini kullanıyorlar. Bunları öğrendiler ve özellikle de en önemlisi de deprem bölgelerine binlerce atkı, bere, battaniye gibi ürünler gönderdiler kendi inisiyatifleriyle, kendi gayretleriyle. Şu anda da piyasaya çok farklı üretimler yapıyorlar; iş elbiseleri, polar yelekler, polar montlar, atkılar, çantalar yapıyorlar ve müthiş bir ekonomi doğdu” dedi.


Kayseri Valisi Gökmen Çiçek öncülüğünde yaklaşık 11 ay önce kurulan Erciyes Engelliler Kooperatifinde, Melikgazi Halk Eğitim Merkezinden görevlendirilen eğitmen 10 personele destek veriyor. Engelli personeller ise iş elbisesi, çanta, ceket, polar gibi ürünleri üreterek ekonomiye katkı sağlıyor.

‘BURADA HEM ŞEHİR EKONOMİSİNE HEM ÜLKE EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNUYORLAR’

Engelli personellerin azminden bahseden ve kooperatifte üretilen ürünlerle hem şehrin hem de ülkenin ekonomisine katkı sağladıklarını belirten AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, “Dünya Engelliler Günü’nü tebrik ediyorum. Ülkemizdeki ve tüm dünyadaki fiziki engelli kardeşlerimizin de özel günde daha başarılı, daha güzel daha müreffeh günlere kavuşmasını temenni ediyorum. Bugün çok özel bir yerdeyiz, günün anlam ve önemine binaen. Türkiye’nin ilk engelliler kooperatifini ziyaret ettik. Kayseri’de, Çaybağları mevkinde çok çok müteşekkir olduğumuz Sayın Valimiz Gökmen Çiçek Bey’in gayretleriyle, teşvikleriyle engelli arkadaşlarımız bir araya gelip bir kooperatif kurdular. Erciyes Engelliler Kooperatifi, kısa adıyla EREK. Burada hem şehir ekonomisine hem ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Gördüğünüz gibi bütün çalışan arkadaşlarımız sandalyeyle iş yerine geliyor. Hepsi bir meslek edinmiş vaziyetteler. Burada makina, overlok, reçme gibi tekstil aletlerini kullanıyorlar. Bunları öğrendiler ve özellikle de en önemlisi de deprem bölgelerine binlerce atkı, bere, battaniye gibi ürünler gönderdiler kendi inisiyatifleriyle, kendi gayretleriyle. Şu anda da piyasaya çok farklı üretimler yapıyorlar; iş elbiseleri, polar yelekler, polar montlar, atkılar, çantalar yapıyorlar ve müthiş bir ekonomi doğdu. Şehrimiz açısından çok önem arz eden bir husus bu. Onların daha öncesinden fiziki şartlarından dolayı iş bulamamaları gibi bir problem şu anda kendi kendilerine çare üreterek, Sayın Valimizin himayelerinde aşılmış oldu. Zaten kendileri engelleri aşmaya çok azimli, gayretli ve buna alışkın insanlar. O yüzden inanın profesyonel bir fabrikada üretilen ürünlerin kalitesini taşıyan çok güzel mamuller var burada ve hepsini tebrik ediyorum. Gerçekten çok müthiş bir iş çıkarmışlar. İnşallah bu küçük başlangıç bu nüve giderek büyüyecek ve de belki de Türkiye’de engelliler holding kurulacak ve tüm dünyaya örnek teşkil edecek, inşallah güzel günler olacak” şeklinde konuştu.

‘DEPREMZEDELER İÇİN POLAR CEKET YAPTIK, DAHA SONRA İŞLERİMİZ AÇILDI’

Kooperatif Başkanı Kadircan Gökalp ise ilk olarak peluş bebek imalatı yaptıklarını ancak depremzedeler için polar ceket yapmaya başladıktan sonra durumun değiştiğini ifade ederek, “Benim gibi tekerlekli sandalye kullanan arkadaşlarımızla birlikte Türkiye’de ilk ve tek engelliler kooperatifini oluşturmuş bulunuyoruz. Biz buraya ilk açtığımızda Sayın Valimiz Gökmen Çiçek Bey’in önderliğinde kurmuş olduk ve burada peluş bebekler yani meslek bebekleri dediğimiz öğretmen, doktor, hemşire gibi peluş bebek imalatı için başladık. Lakin biz bu işi yaparken, öğrenme aşamasındayken asrın depremi meydana geldi ve biz de o bebek olayını bir kenara bırakarak depremzedelerimize yardımcı olalım istedik. Böylece deprem bölgesinde yaşayan kişilere, depremzedelere atkı ve bere imalatına başladık. Arkadaşlarımız o karda kışta kendi imkanlarıyla gelerek gönüllülük esasına dayanarak hiçbir maddi imkan düşünmeden çalıştılar ve fazla bir şekilde Kahramanmaraş bölgesine, Sayın Valimiz Gökmen Çiçek Bey’e ulaştırdık. Daha sonrasında Sayın Valimize sorduğumuzda; ne ihtiyacımız var, ne yapabiliriz, nasıl yardımcı olabiliriz başka? Dediğimizde kendisi bize polar ceket yapmamızın uygun olacağını söyledi. Orada polar cekete ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Biz de bunun neticesinde polar ceket imalatına başladık ve hızlı bir şekilde bu yine gönüllülük esasına dayanaraktan arkadaşlarımızla polar ceketi yaptık. Ve Sayın Valimiz Gökmen Çiçek Bey’e Adıyaman’a götürüp teslim ettik. Daha sonrasında işlerimiz açıldı, Melikgazi Halk Eğitim Müdürlüğü’nden eğitimci hocalarımız bize gelip kumaşı öğrettiler. Kalıp kesmeyi, kumaş cinslerini, dikiş dikmeyi öğrettiler derken biz işi çok hızlı bir şekilde öğrendik. Neticesinde de şu anda birçok ürün tekstil birçok ürünü yapmaktayız. Bunlar iş elbiseleri, yelekler, polar ceketler, tişörtler, sweatshirtler, mutfak önlükleri, çanta gibi ürünlerin imalatını yapıyoruz. Burada açılalı 10-11 ay oldu bu kısa zaman içerisinde çok büyük işler başardık. Şu anda Kayserimizin büyük firmaları ile çalışmaktayız ve onlara iş yapıyoruz. Sipariş usulü çalışıyoruz. Firmalardan gelen talepler doğrultusunda onların istedikleri ürünleri yapıp kendilerine teslim ediyoruz. Bütün firmalarımıza, bize destek olanlara çok teşekkür ederiz. 3 Aralık’taki amaç engellilerin yaşantılarını dile getirmek, sosyal hayata katılmalarını sağlamak, iş hayatına katılmalarını sağlamak ve engellilerin daha güzel işler yapabileceğine, daha farkındalık yaratılabileceğini göstermek amaçlamaktadır. Ben de burada bütün dünyadaki engellerimizin, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen