1. Haberler
  2. Ulusal
  3. Öğretmen olmak için şartlar değişecek! Bakan Tekin: Revizyonu elzem gördük

Öğretmen olmak için şartlar değişecek! Bakan Tekin: Revizyonu elzem gördük

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öğretmenlik mesleği için önemli değişiklikler öngören kanun teklifi yakında Meclis’e sunulacak. Milli Eğitim Akademisi’nin kurulması da bu değişiklikler arasında yer alıyor ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu adımın gerekliliğini açıkladı.

Yusuf Tekin, öğretmen yetiştirme sürecinde köklü bir revizyon gerektiğini belirtti. “Türkiye’de öğretmen yetiştirme sürecine bakmak lazım. Lise mezunu kişilerin öğretmen olduğu bir sistemden, artık lisans eğitimi ve formasyonların bir arada olduğu bir sürece geçiş yapmak istiyoruz” dedi. Bu kapsamda, lisans eğitimini tamamlayan adaylara 600 saate kadar eğitim veren ülkelerden örnek alınacağını ifade etti.

Milli Eğitim Akademisi’nin sadece öğretmen adayları için değil, aynı zamanda mevcut öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerinin de planlandığı bir merkez olacağını belirten Tekin, akademinin yönetimini eğitim fakültelerinden akademisyenlerin üstleneceğini vurguladı.

Teklifte ayrıca, okullarda denetimlerin artırılacağı ve yetersiz bulunan öğretmenlerin akademide eğitime tabi tutulacağı da yer alıyor. Denetimler sonucunda hâlâ yetersiz bulunanların genel idare hizmetine alınabileceği de belirtiliyor.

Öğretmen adayları için Milli Eğitim Akademisi’nde dört dönemlik bir hazırlık eğitimi öngörülüyor. Bu süreçte güvenlik soruşturmasından geçmek ve akademide teorik derslerden başarılı olmak gerekiyor. Pratik derslerde 70’in altında not alanların akademiden ayrılması da planlanıyor.

Öğretmenlere her dönem için 5 gün devamsızlık hakkı tanınacak ve 20 gün üzeri devamsızlık yapanların kayıtları dondurulacak, 6 gün ve üzeri devamsızlık yapanlar ise akademiden çıkarılacak.

Son olarak, öğrencilere yönelik şiddet cezalarının artırılacağı ve yasadışı davranışlarda bulunan öğretmenlerin disiplin cezası alabileceği de teklifin içinde yer alıyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun detayları, kısa süre içinde Meclis gündemine gelecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen