1. Haberler
  2. Korona Virüs
  3. KORONA PSİKOLOJİMİZİ BOZDU!

KORONA PSİKOLOJİMİZİ BOZDU!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Covid-19 salgınının başlaması ve Türkiye’de etkili olması ile, her an hasta olacağım, hastalık bulaşacak korkusu halkın ruh sağlığını derinden etkiledi. Psikolog ve Psikiyatrlar bu dönemde en çok kaygı bozuklukları ve panik atak krizleri ile mücadele ediyor. Yaşı fark etmeksizin bir çok insan duygu durum bozuklukları yaşıyor.

Konunun uzmanları ile konuştuğumuzda ise olayın vahameti daha fazla açığa çıkıyor. Hastalık bulaşma korkusundan, ölüm korkusuna, diğer insanları düşünmeyerek ihlaller yapanlardan, şiddet ve intihar eğilimlerine kadar bir çok konu adeta “psikolojik pandemi” ilan edilebilecek derecede önem arz ediyor.

Psikolog Bahar Eren Kılıç; Bu sürecin bizlere çok fazla etkide bulunduğunu belirtirken, kişilerin tedavi sürecini tam bilmedikleri, bu süreçte neler olacağı yada sürecin sonunda bizleri nelerin beklediğini bilmemesinden dolayı çok büyük kaygılar yaşandığını dile getirdi.

ÇOK BÜYÜK KAYGI YAŞADILAR

Kılıç; “Tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgını ülkemizde de yaşanıyor. Koronavirüs salgını sırasında yayılmayı önlemek amacıyla, bir takım önlemler alınıyor. Salgının yayılmaması için alınan önlemlerin yanı sıra psikolojik olarak çöküntü yaşayan insanlarla ilgilide önlemler alınıyor.
Psikolojik çöküntü yaşayan insanlara değinen Psikolog Kılıç ‘Sürecin belirsizliğinden dolayı, kişilerin tedavi süresini tam bilmemesi, bu süreçte neler olacağı yada sonucunda bizleri nelerin beklediğini bilmemesinden dolayı insanlar çok büyük kaygı yaşadılar.” dedi.

Bilgilerin Doğruluğu Ve Yanlışlığı İnsanları Çelişkiye Düşürüp Kaygıları Arttırdı

Sosyal medyada doğru yada yanlış bir çok bilgi yer aldığını belirten Kılıç, bu bilgilerin doğru olduğuna ulaşmak bizim için zaman aldığına değindi. Bu konuyla ilgili Kılıç ‘Korana virüsü bizim ülkemizde bazı konularda araştırma yapmayı ve bilinçlenmeyi sağladı. Şuanda tüm toplumumuzun korona virüsü hakkında bir bilgisi var. Bu dönemde yaptıkları araştırmaların doğruluğu ve yanlışlığı insanları çelişkiye düşürüp kaygılarını arttırdı.’ dedi.

Bulundukları süreci değiştirmeyi hedeflemeliler

Cocid 19 testinin pozitif çıkması sonrası teşhis konulan hastalar 14 günlük karantinaya alınıyor. Karantina sürecinde olan insanların ne yapması gerektiği hakkında Kılıç ‘ Bu süreçte kendilerine yeni hobiler edinebilirler. Kendi bulundukları süreçlerini birazcık değiştirmeyi hedeflemeleri gerekiyor.’ dedi.

Maske takmayan insanlarla münakaşa kurmayın

Korona virüsüne karşı her ne kadar bilinçli insanlar varsa bilinçsiz insanlar da var. Kendi sağlığının yanı sıra başka insanlarının sağlıklarını düşünmeyen insanlar maske takmak gibi kurallara uymuyorlar. Peki bu tür insanlara nasıl davranmalıyız ? Bu konu hakkında Psikolog Kılıç ‘Bu süreçte kişilere her hangi bir söz cümle kurmak herkesi farklı tetikleyebilir. Genel olarak kişilerde bulunan özellikle bu dönemdeki hassasiyetten dolayı her birey kendi bilinçli davranmalıdır.’ dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen