1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kamil Ünal: Aylıklara Telafi Artışı Yapılsın

Kamil Ünal: Aylıklara Telafi Artışı Yapılsın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ,(BGC)-Türkiye Kamu-Sen Kayseri İl Temsilcisi Kamil Ünal, düzenlenen basın toplantısı ile 6. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nde Türkiye Kamu-Sen’in taleplerine değindi. Ünal, Türkiye Kamu-Sen olarak emekli ve memur aylıklarına uzun vadede %17 zam talep ettiklerini vurgularken, COVID-19’un ‘meslek hastalığı’ olarak sınıflandırılması gerektiğinin altını çizdi. Ünal, aylıklarda 600 TL tutarında telafi artışı talep ettiklerini de ekledi.

Ünal, bu yıl ilk kez Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen olarak ortaklaşmaya giderek 6. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nde, belirlenen ortak talepler üzerinden birlikte pazarlık yaptıklarını belirterek konuşmasına başladı. Kamil Ünal, ayrıca salgın süresince faaliyet gösteren tüm kamu memurlarına teşekkür etti, salgında hayatını kaybeden memurlara ise rahmet diledi. Ünal, salgın süresince “kurtuluş savaşı” verdiklerini ifade ettiği kamu memurlarını toplu sözleşmelerde unutmadıklarını sözlerine ekledi.

Ünal, belirlenen oranların sadece masa başında belirlendiği ve ekonomi gerçekleriyle belirlenen oranların bağdaşmadığını belirtti: “Yıllardır, vatandaşlarımızın zorunlu olarak tükettiği mal ve hizmet fiyatlarındaki artışlar, memur maaşları için temel kabul edilen enflasyon oranının üzerinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle kamu çalışanlarının ücretleri mal ve hizmet fiyatlarında yaşanan artışlar karşısında her yıl erimektedir. Özellikle COVID-19 salgının da etkisiyle 2020 yılından itibaren ekonomik göstergelerin biraz daha bozulduğu görülmektedir. Buna bağlı olarak geçtiğimiz yıl TÜFE yüzde 14,60 olmuş, 2021 yılı haziran ayı itibarı ile de yıllık resmi enflasyon yüzde 17,53’e kadar yükselmiştir. TCMB beklenti anketinde bile 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 14,46; yıllık gerçekleşen enflasyon yüzde 17,53 iken kamu görevlilerine 2021 yılının tamamı için yüzde 6,1’lik bir artış yapılmıştır. Tüketici fiyatlarındaki yükseliş yüzde 42,89’a ulaşan toptan fiyatlardaki artışla birlikte değerlendirildiğinde ekonomide her şey yolunda gitse bile uzunca bir süre daha fiyatların pahalanacağını, alım gücündeki düşüşün süreceğini göstermektedir. Dolayısıyla, 2021 yılı sonunda beklentiler gerçekleşse bile maaşlardaki reel düşüş sürecektir. Her ne kadar dönem sonları itibarı ile maaşlara enflasyon farkı eklense de bu ödemenin geriye dönük olarak yaşanan kayıpları karşılamadığı, yalnızca anlık bir enflasyon düzeltmesi olduğu ve dönem içinde maaşların sürekli eridiği açıktır.”

Memur aylıklarının döviz kurları karşısında da eridiğini vurgulayan Ünal, “2019 yılında 706,7 dolar olan ortalama memur maaşı 2020 sonunda 570,4 dolara düştü; memur maaşı bir senede aylık 136,3 dolar eridi. 2002 yılında ortalama memur maaşıyla 22,1 çeyrek altın alınabilirken bu rakam bugün 6’ya geriledi. Sadece 2020-2021 Haziran ayları itibarı ile 4 kişilik ailenin zorunlu harcamaları tam 1262 lira artarken ortalama memur maaşındaki artış enflasyon farkı ve temmuz ayı zammı da dahil aylık ortalama 734,37 lirada kaldı. Yani harcamalar 1262 lira, gelir ise 734 lira arttı; aile bütçesi son bir yılda 527,67 lira ile 709,90 lira arasında değişen rakamlarda açık verdi. Maaşlar ortalama %10,12 eridi” diye konuştu.

Ünal, Türkiye Kamu-Sen’in sözleşmeyle ilgili öncelikli taleplerini şöyle sıraladı: “Konfederasyon olarak öncelikli talebimiz, 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin “B” fıkrası uyarınca çalıştırılan sözleşmeli personel ile vekil ebe, hemşire, imam, aile sağlığı merkezlerinde görev yapan kamu dışı sağlık personeli ve usta öğreticilerin memur kadrolarına geçirilmesidir. Kamuda sözleşmeli ve geçici personel çalıştırılması uygulamasına son verilmeli, idari hizmet sözleşmeli personelin hukuki statüleri belirlenmeli, üniversite mezunu işçilerin de talepleri halinde memur kadrolarına atanmaları sağlanarak kamuda istikrarlı ve sürdürülebilir bir istihdam rejimi oluşturulmalıdır. Geçtiğimiz dönemde ortaya çıkan kayıplarımıza mahsuben taban aylığa seyyanen net 600 TL telafi artışı istiyoruz.”

2022 ve 2023 yıllarına ilişkin taleplere de değinen Ünal, konuşmasına şöyle devam etti: “Kamu görevlilerine ve emeklilere 2022 yılının tamamı için ocak ayından itibaren %21 zam ve ayrıca %3 refah payı artışı istiyoruz. 2023 yılı için ise ocak ayından geçerli olmak üzere tüm kamu görevlilerinin ve emeklilerinin maaşlarına %17 zam ve yine Ocak 2023’ten geçerli olmak üzere %3 refah payı talep ediyoruz. Enflasyon farkının ise TÜFE’nin maaşlara yapılan oransal artışların üzerine çıktığı aydan itibaren ödenmesini istiyoruz.”

“COVID-19 MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLSİN”

Ünal, Türkiye Kamu-Sen’in COVID-19 pandemisinin telafisine ilişkin taleplerini şöyle sıraladı: “COVID-19 salgını sürecinde görev yapan memurların bu süreleri fiili hizmet süresi zammı olarak kabul edilsin ve bu sürelerde esnek çalışma şartlarından faydalanamayan memurlara telafi ücreti verilsin diyoruz. COVID-19’un illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı olarak kabul edilmesini, bu nedenle hayatını kaybeden başta sağlık çalışanları olmak üzere kamu görevlilerinin şehit statüsünde değerlendirilmesini istiyoruz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen