1. Haberler
  2. Korona Virüs
  3. TURKOVAC’ın İlk Faz-3 Dozu Uygulandı

TURKOVAC’ın İlk Faz-3 Dozu Uygulandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ,(BGC)-Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilmekte olan TURKOVAC aşısının Faz-3 çalışmalarının ilk dozu gönüllü öğretmene uygulandı.

Kayseri Şehir Hastanesi’nde yapılan uygulamaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, Kayseri Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Çelik, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Hekimi Berna Bozbay, hastane personeli ve basın mensupları katıldı.

Böylece TURKOVAC aşısının Faz-3 çalışmalarının ilk dozu 46 yaşındaki Kayseri Ayşe-Ahmet İnci İlkokulu sınıf öğretmeni Murat Dağ’a yapıldı.

Açılış konuşmasını Prof. Dr. İlhami Çelik yaptı. Çelik, TURKOVAC aşısı hakkında bilgilendirmede bulunarak “Çalışmamız TÜSEB tarafından desteklenmektedir. Faz-3 çalışmalarımız dünya standartlarına uygun şekilde yürütülüyor. Etkinlik açısından Çin’in inaktif aşısı Sinovac ile kıyaslayacağız.” diye konuştu.

“AŞI ÇEKİNCESİ BİR KENARA BIRAKILSIN”

Çelik, vatandaşlara aşı çağrısını yineleyerek “Vatandaşlar aşı çekincesi ile ilgili kafalarındaki soru işaretlerini bir kenara bıraksın. Yoğun bakım yatışlarımız ve entübe hastalarımız artıyor. Delta varyantı, İngiltere ve Wuhan varyantlarına göre iki kat daha bulaşıcıdır. TURKOVAC aşısını olmak isteyen vatandaşlarımızı basınımız aracılığıyla gördük. Vatandaşlarımız en azından bu çalışmalara katılarak aşısız kalmayacak. Yaşlı hastaların yerini çocuk ve genç hastalar almaya başladı. Yakın zamanda kaybettiğimiz çok genç hastalarımız var. Vatandaşlarımızdan ricamız, aşılarını olmaları ve sosyal medya dedikodularına kulak vermemeleridir” diye konuştu.

GÖNÜLLÜ ÇALIŞMALARA KATILMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Gönüllü aşı denemelerinin nasıl yürütüldüğü hakkında bilgi veren Berna Bozbay, “Gönüllüler e-nabız sistemi üzerinden başvuru yaptıktan sonra kendilerine ulaşım sağlanıyor. Aşı çalışmalarına katılmak için aradığımız en önemli özellik koronavirüs geçirmemiş olunması ve aşı vurulmamış olunmasıdır. Kronik hastalık ölçümü, ilaç kullanımı, alerji ölçüsü gibi durumlar hekim ve hemşireler tarafından değerlendirilerek kişilerin çalışmalara uygunluğu belirlenir. Ayrıca kişilerden PCR testi ve daha önce koronavirüs geçirip geçirmediğinin anlaşılması antikor testi istiyoruz. Aşıya onay formumuz imzalandıktan sonra ilk doz aşı uygulanır. Altı gün boyunca kişiler telefonla aranarak herhangi bir yan etki gelişip gelişmediği konusunda araştırma yapılır ve 28. güne kadar herhangi bir sorun oluşmadıysa ikinci doz aşı için randevu oluşturulur.

Faz-3 denemelerine katılan ilk gönüllü olan öğretmen Murat Dağ ise “Daha önce aşı olmamıştım. TURKOVAC aşısının çalışmalarına başvurdum. Çok mutlu ve gururluyum” dedi.

Konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Benli ise “Pandemi başladığında virüse karşı korkularımız ve çekincelerimiz vardı. Tedavide neyle karşılaşacağımızı bilmiyorduk ve kısıtlamalar vardı. Artık aşılanmayı hızlandırmamız ve hareketliliği biraz azaltmamız gerekiyor. Şu an itibarıyla ilimizde yaptığımız aşı dozu sayısı 1,5 milyonu geçti. Yerli aşı çalışmalarını bekleyen ve anketlerde %3,5 oranla gösterilen vatandaşlarımızı da gönüllü aşı çalışmalarımıza davet ediyoruz” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen