1. Haberler
  2. Güncel
  3. Otobüs Tarifeleri Meclise Taşındı

Otobüs Tarifeleri Meclise Taşındı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ,(BGC)-Kayseri Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan toplantısı gerçekleştirildi. Gerçekleşen toplantıda Kayseri’de hizmet veren özel halk otobüsü sahiplerinin tarifelerinden memnun olmayışı gündeme getirildi.

İYİ Parti Kocasinan Meclis Üyesi Kazım Yücel” Şimdi burada ulaşım A.Ş yönetimi var oturuyor karar alıyor, diyor ki, ” %1.5’u bizim ama %98’i sizin” sermaye arttırıyor, alırsanız alın alamsanız başka orak mı var demek istiyor? Bu aslında Ulaşım A.Ş.’nin zarar ettiğiyle ilgili bir sermaye artırımı. Sohbet ettiğimiz zaman vatandaşlar aktarmalardan rahatsızlık duyduklarını söylüyorlar. Vatandaş eski alışkanlığını istiyor, Yemliha’dan bindiysem şehir merkezine gitmeliyim, bir bakıyorsunuz Belsin’de indiriliyor aktarma oluyor, Kayseri kültürü buna çok uygun değil. Otobüs işletmecileri de diyor ki, ” onları dinliyorsunuz bizde 6.3’ten şuanda yeni kilometre başına 5.80 verdiler. Bununla bu iş olmaz” diyorlar. Yolcu başına da para alamadıklarını bildiğim için kilometre başına alınca bu vatandaşlarımıza çözüm amaçlı bir şeyler yapılması lazım. Geçende bu kardeşlerimiz sizinle görüşmek istedi. Sıkıntıları var. Örneğin aktarma alanlarında kadınların çocuklarını doyuracağı yer yok, bazı aktarmalar 2 saat sürüyor sıkıntılar yaşıyorlar. Kayseri halkının bu aktarmalarındaki sıkıntılarının bir masaya yatırılıp görüşülerek bir çözüm aranmasından yana bir teklifimiz var” diye konuştu.

Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, ” Biz 2017 yılından Mayıs ayından itibaren kilometre bazlı ödemeye geçtik. Geçmiş dönemde şu sıkıntılar vardı; yolcu bazlı ödeme yapıldığı zaman yeni bir yerleşim alanı açılıp hattı 1 kilometre daha uzatayım dediğiniz zaman özel işletmelerde çok ciddi tartışmalar oluyordu. 2019 yılında da aktarmaları ücretsiz hale getirerek şehir merkezinden fakülteye giden gereksiz otobüslerin önüne geçtik. Kilometre bazlı modele geçtikten sonra yaklaşık 24 bin lira gelir elde eden işletmeci 2017’de 30 bin lira gibi bir miktar 2019 yılında 45-46 bin liraya çıkıyor, yan, gelirlerinde bir azalma yok, biz hem sistemi iyileştiriyoruz hem de işletmecilerin gelirlerini artırıyoruz. Biz işleticilerin ödemelerini iki farklı parametre kullanarak yapıyorlar. 1 sabit giderler 2 değişken giderler. Değişken giderler; yakıt giderleri bu yakıt giderleri her 2 ayda bir TÜİK verilerine göre güncelleniyor” diye konuştu.

İYİ Parti Kocasinan Meclis Üyesi Kazım Yücel, “Bir otobüs 2 şöförle çalışıyor, onlarda diyor ki, ” benim aylık giderim var 2 şoföre, 20 bin lirada mazotum var, bakımıydı falan karım yok” diyorlar. Doğalgaz zamları bunları mağdur etti.” diyerek ortada bir sıkıntı olduğunu ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini ifade etti.

“PANDEMİ SÜRECİNİ EN RAHAT ATLATAN ESNAF OTOBÜSCÜ ESNAFI”

Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, “Kayseri kilometre bazlı sistemi 2017 yılından bu yana uyguluyor, bu pandemi sürecini esnaf anlamında düşünürsek bu dönemi en rahat atlatan esnaf gurubu Kayseri özel halk otobüsçüleri esnafı olduğunu söyleyebiliriz. Farklı şehirlere gitmiş olsanız mesela bir büyükşehir belediyesi esnafı şöyle söylüyor, ” Bizim 36 bin lira giderimiz oldu başkanımız 20 bin lira verdi çok teşekkür ederiz” diyor, dolaysıyla biz Kayseri’ye baktığımız zaman biz esnafımızı mağdur etmedik” diyerek pandemi sürecinin çok iyi bir şekilde geçirdiklerini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen