1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ömer Uzunoğlu: “Piyasalarda Sürekli Kaos Yaşamak Dengeleri Bozdu”

Ömer Uzunoğlu: “Piyasalarda Sürekli Kaos Yaşamak Dengeleri Bozdu”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ,(BGC – ÖZEL HABER)- Döviz kurları, Amerikan ve Türk merkez bankalarının toplanacağı bu haftanın ilk iş gününe sert yükselişlerle başladı. Bu gelişmelerle birlikte dolar 14 lirayı, Euro ise 16 lirayı aştı. Ekonomist Ömer Uzunoğlu, sadece bugün içerisinde Türk Lirasının yüzde 4 devalüe olduğunun altını çizerek piyasalarda ‘sürekli kaos yaşandığını’ ifade etti.

Döviz kurları ve altın fiyatlarının haftaya yaptığı başlangıcın piyasalarda yol açacağı etkiyi yorumlayan Uzunoğlu, “Yapı olarak son derece pozitif yapıya sahip bir insanım, ama güvenin hiç olmadığı ve artık her şeyin dengesini kaybettiği bir ortam yaşadığımızı biliyorum. Bu gelişmeler hiç de sürpriz değil. 16 Aralık saat 14.00’te yapılacak açıklama birçok şeyin dengesini bozacak. Benim yetkililerden hasseden istirhamım, yapılacak açıklamayı bir an önce erkene çekmeleri konusunda tavsiyede bulunmak istiyorum. Buradaki temel etmen, sürekli olarak kaos yaşamak insanların ve piyasaların dengesini bozdu. Bugün yapılacak olan bir açıklama sonrası rahat bir nefes alacak, nereye gideceğimize dair yön seçilecektir” diye konuştu.

“19 YILDIR BÖYLE BİR HAZIRLIK YAPILDIĞINA GÖRE…”

Uzunoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ’19 yıldır bu ekonomi politikalarının hazırlığını yaptıklarını’ söylemesine atıfta bulunarak, “Böyle bir hazırlık yapmalarını söylemesi ilgi çekiciydi. 19 yıldır böyle bir hazırlık yapıldığına göre, enflasyon düşüş trendindeyken böyle bir eylemin ortaya konulması daha mantıklı ve akıllıca olacaktı” şeklinde konuştu.

İktisatta zaman kavramının önemini vurgulayan Uzunoğlu, “Zamanlama bütün hususlarda olduğu gibi çok önemlidir. Özellikle ekonomide gereksiz bir zamanda, gereksiz bir müdahale ile bütün dengeyi bozabiliriz ki içinde bulunduğumuz atmosferde bu havayı teneffüs ediyoruz. Bu ekonomi politikası tutmaz ise iktidarın hazırladığı B veya C planı var mı? Bu konuda saygıdeğer yetkililerden halka açıklama yapmalarını istirham ediyorum” şeklinde konuştu.

“PANİK HAVASINDA YAŞIYORUZ”

Uzunoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Sabah saatlerinde Türk Lirası yüzde 4 devalüe oldu. Bunu mantıki boyutta açıklayabilmek mümkün değil. Artık panik havasında yaşıyoruz. Bu kelimeleri söylemek son derece yanlış, ama yaşadığımız gerçeği de kendi içimde saklarsam ve paylaşmazsam, bunun vebalinin benim açımdan büyük olacağı kanaatini taşıyorum. Dolayısıyla doğru bildiğim her şeyi en açık ve berrak şekilde paylaşmaya çalışıyorum.”

Ekonomide atılması gereken bir diğer adıma değinen Uzunoğlu, “Bir diğer açıdan, ekonomide yönetim verdiğiniz insanları çok kısa sürede ve sık sık değiştirirseniz, iç ve dış piyasadaki yatırımcıların ekonomimize olan güvenini düşürecektir. Biz bunun bir benzerini içinde bulunduğumuz anda yaşayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜRK EKONOMİSİ BUNLARI ÇİLLER DÖNEMİNDE YAŞADI”

Uygulanan ekonomi politikalarında geçmiş ile tekerrüre düşüldüğünü ifade eden Uzunoğlu, “Uygulanmakta olan formatın bir benzerini, Türk ekonomisi, 1994 yılında Sayın Tansu Çiller döneminde yaşadı. O gün de aynı arzu ve istekle başlandı. Şu konjonktürde gerçekten Türkiye’de bu fiyatlarla nasıl yatırım yapacaksınız? Neye güvenerek önünüzü görmeden böyle bir şeye teşebbüs edebileceksiniz? Yatırımcının rahat bir şekilde yatırım yapabileceğine, istihdam ve ihracatı artırabileceğine gerçekten inanıyor musunuz?” ifadelerine yer verdi.

2022 YILI İÇİN KÖTÜMSER TABLO

Uzunoğlu, gelecek yıl ile ilgili temennilerini şöyle dile getirdi: “2021 yılının son ayında soluduğumuz havayı 2022’de soluyamayacağımızı düşünüyorum. Umarım ben yanılanlardan olurum. 2022 yılı, 2021 yılından çok daha iyi geçer demek geliyor içimden, ancak buna ben bile inanmıyorum.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen