1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Başkan Fatih Karahan başkanlığında toplandı ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı.

Kurul tarafından faiz oranlarıyla ilgili yapılan duyuruda şu ifadeler yer aldı:

“Aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflama mayıs ayında geçici bir kesintiye uğramıştır. Yakın dönem göstergeleri, yurt içi talebin hala enflasyonist seviyelerde olsa da yavaşladığını göstermektedir. Hizmet sektöründe yüksek enflasyon ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını sürdürmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları ile öngörüler arasındaki uyumu yakından izlemektedir.

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri titizlikle takip edilmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak politika faizini sabit tutmuş, ancak enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergilemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanıncaya ve enflasyon beklentileri tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu devam edecektir. Eğer enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülürse para politikası daha da sıkılaştırılacaktır. Para politikası kararlı duruşu, yurt içi talep dengelenmesi, Türk lirasında reel değer kazanımı ve enflasyon beklentilerinde iyileşme ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyonu ikinci yarıda sağlayacaktır.

Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite durumu yakından izlenmektedir ve sterilizasyon araçları gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır.

Kurul, parasal ve finansal koşulları orta vadede enflasyonun yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak şekilde belirleyecektir, bunu enflasyonun ana eğilimini geriletme ve fiyat istikrarını sağlama amacıyla yapacaktır. Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda veriye dayalı, şeffaf ve öngörülebilir bir çerçevede kararlarını alacaktır.”

 

 

2
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
3
be_en
Beğen