1. Haberler
  2. Ulusal
  3. Kurye ve garsona KDV muafiyeti geliyor

Kurye ve garsona KDV muafiyeti geliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektör temsilcilerinin talepleri üzerine, motokuryelerin gelirleri ile garsonların bahşişlerine vergi muafiyeti getirme yolunda yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Buna göre, kredi kartıyla bahşiş ödenmesi ve mobil uygulamalar üzerinden yapılan bahşişler KDV’ye tabi olmayacak. Restoran sektörü bu yasal düzenlemeyi destekliyor.

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği Başkanı Kaya Demirer, konuyla ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi: “Hizmet sektöründe çalışanlar artık ‘Bahşiş toplamakta zorlanıyoruz. Ya maaşlar artırılsın ya da başka sektörlere yönelmek zorunda kalacağız’ diyorlar. Bu sebeple daha üst düzey lokantalarda servis ücreti uygulaması başladı. Ancak bu yeni yasal düzenlemeyle bahşiş gönüllülük esasına dayalı olarak devam edecek. Kredi kartıyla bahşiş ödeyebileceksiniz, yani istemediğiniz takdirde vermek zorunda olmayacaksınız. Servis ücreti ise zorunlu bir ödeme olarak belirlenecek.”

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektör temsilcilerinin kolaylık talepleri üzerine harekete geçti ve dünya genelinde benzer uygulamaları inceledi. Banka ve kredi kartlarıyla yapılan bahşiş ödemelerinin KDV matrahına dahil edilmediği ve ödeme belgelerinde ayrı bir şekilde gösterildiği tespit edildi.

Demirer, bu düzenlemenin olumlu yanlarının olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kredi kartıyla gönüllü olarak bahşiş verilebilecek olması zorunlu dayatmayı ortadan kaldıracak ve misafir ile çalışan arasında daha dostane bir ortam sağlayacak. Yurtdışındaki örneklerde, çalışanlar kredi kartıyla alınan bahşişlerle gelirlerini artırıyorlar.”

Şu anki durumda, servis ücreti adı altında tahsil edilen her 100 lira gelirin personel payı ortalama 50 lira iken, gönüllülük esasına dayalı uygulama ile bu tutarın 90 liraya çıkması hedefleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
be_en
Beğen