1. Haberler
  2. Güncel
  3. Kayıt dışılıkla mücadelede yeni önlemler geliyor

Kayıt dışılıkla mücadelede yeni önlemler geliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında yeni önlemler içeren vergi paketini duyurdu. Bu paketle, vergi mevzuatında yapılan değişikliklerle kayıt dışılığı azaltmayı ve vergi uyumunu artırmayı hedefliyor.

Özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde günlük hasılat tespitleri üzerinden yıllık hasılat kontrolü yapılacak. Serbest meslek erbapları ve ticaret erbabına yönelik düzenli denetimlerle günlük hasılatlarını doğru beyan etmeleri teşvik edilecek. Beyan edilen hasılat ile yapılan denetimler arasındaki farklar izah edilemezse cezai işlem uygulanacak.

Gelir ve kurumlar vergisi kapsamında tevkifat uygulamaları genişletilerek, özellikle kayıt dışılığın yaygın olduğu sektörlerde tevkifat oranlarının artırılması planlanıyor. Elektronik ticaret platformları ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler bu kapsamda özel bir dikkatle denetlenecek.

Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında artış öngörülüyor. Fatura düzenleme ve alımı yapmama gibi usulsüzlüklerde cezaların caydırıcılığının artırılması için ceza miktarlarında güncellemeler yapılacak.

Kayıt dışı çalışanlar için vergi ziyaı cezalarında da artış öngörülüyor. Vergi ziyaı cezaları, kaçakçılık gibi ağır suçlarla ilişkilendirilerek daha yüksek seviyelere çıkarılacak.

Banka hesapları üzerinden yapılan işlemlerde usulsüzlük yapanlara özel cezalar getirilecek. Başkasının hesabını kullanma durumunda ağırlaştırılmış usulsüzlük cezaları uygulanacak.

Elden yapılan kira ödemelerinde de düzenlemeler yapılacak. Kiracıların elden yaptıkları ödemeler durumunda belirli koşullarda ceza uygulanacak, ancak bildirimde bulunmaları halinde cezadan muaf tutulacaklar.

Bu önlemlerin yasalaşması halinde vergi kaçakçılığı ve kayıt dışılıkla mücadelede daha etkin bir yol haritası izlenecek. Bakanlık, vergi uyumunu artırmak ve kaynakların adil şekilde dağıtılmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
be_en
Beğen