1. Haberler
  2. Bölgesel
  3. Bakan Uraloğlu: Elektronik mühür altyapısı tamamlandı

Bakan Uraloğlu: Elektronik mühür altyapısı tamamlandı

featured
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, yazılı açıklama ile 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda yer alan elektronik mühür düzenlemesine ilişkin gerekli altyapının tamamlandığını belirtti. Fotoğraf: Ankara, (DHA)
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektronik mühür altyapısının tamamlanarak hizmete hazır hale getirildiğini belirterek, “Elektronik mühür ile kamu işlemlerinin dijitalleşmesinin yanı sıra; zamandan, kağıttan ve birçok diğer giderden tasarruf sağlayacak, resmi evrak güvenliğini artıracak bir adımı daha atmış bulunuyoruz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklama ile 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan elektronik mühür düzenlemesine ilişkin gerekli altyapının tamamlandığını belirtti. Bakan Uraloğlu, elektronik imzanın gerçek kişilere verildiğini ve kişinin ıslak imzasına karşılık geldiğini belirterek, imza sahibinin kimliğinin doğrulanmasını ve imzalanan verinin bütünlüğünü sağladığını kaydetti. Elektronik mührün ise tüzel kişiliklere yani şirketlere, kuruluşlara ve kurumlara verildiğini aktaran Bakan Uraloğlu, mühür sahibinin kimliğini doğrulama amacıyla kullanılacağını ifade ederek, “Elektronik bir dokümanın tüzel kişi tarafından oluşturulduğunun ve kaynağının belirlenmesi, mühürlenen verinin bütünlüğü elektronik mühür ile sağlanacak. Kamu işlemlerinin dijitalleşmesinin yanı sıra zamandan, kağıttan ve birçok diğer giderden tasarruf sağlayacak, resmi evrak güvenliğini artıracak bir adımı daha atmış bulunuyoruz” dedi.

‘HAZIRLIK ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI’

Türkiye’de, 5070 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilmiş ve aktif olarak faaliyet gösteren 8 elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı (ESHS) bulunduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Yönetmelik ile düzenlenen elektronik mühürler de elektronik imza mevzuat kapsamında faaliyet gösteren ESHS’ler tarafından verilebilecek. Bunun için gerekli hazırlık çalışmalarımızı tamamladık. Elektronik mührün, mali mühür yerine kullanılabileceğine ilişkin düzenlemelerin de yapılmasının ardından ülkemizde elektronik mührün kullanımını başlatmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Teknolojik gelişmelere paralel olarak elektronik imzalı verileri kimin imzaladığı kadar yazıyı imzalayanın hangi kurum adına imza attığının önemli bir ihtiyaç haline geldiğini vurgulayan Uraloğlu, “Elektronik ortamda bir belgeyi üreten kurum, kuruluş, işletme ya da tüzel kişiliğin belirlenebilmesi için mali mühür uygulamasını başlattık. 5070 sayılı Kanun ve İlgili Yönetmelik ile hukuki dayanağı oluşturulan elektronik mühür ile ilgili çalışmaların yapılmasının ardından elektronik mührün hem mali mühür hem de kurumsal mühür yerine kullanılabilmesini sağlayacağız” açıklamasında bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen