1. Haberler
  2. Ulusal
  3. 9. Yargı Paketi Meclis’e sunuldu

9. Yargı Paketi Meclis’e sunuldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu.

Yargıda işleyişi hızlandırmayı hedefleyen bu paket kapsamında, yüksek yargıda dosya işlemlerinin hızlandırılması için yeni süreler öngörüldü. Hukuk daireleri, dosyanın doğasıyla ilgili kararlarını en fazla bir ay içinde verecek ve ilgili mahkemeye iletecekler.

Casusluk faaliyetleriyle ilgili düzenleme de teklif kapsamında yer alacak. Türk Ceza Kanunu’nda yer alacak olan bu düzenlemeye göre, devletin güvenliği veya siyasal yararlarına karşı suç işleyenler casusluk suçuyla cezalandırılacak. Bu suçlar, devletin savaş hazırlıklarını veya askeri hareketlerini tehlikeye sokacak nitelikteyse cezalar daha da ağırlaşacak, hatta 24 yıla kadar hapis cezası öngörülebilecek.

Hakaret suçuyla ilgili düzenlemeler de paketin bir parçası olarak ele alınacak. Hakaret suçu artık uzlaştırma kapsamından çıkarılacak ve davalar arabulucular aracılığıyla çözümlenecek. Hakaret suçu, ön ödeme suçları kategorisine dahil edilecek ve etkin bir şekilde önlenmeye çalışılacak.

Yargılamaların etkin şekilde devam etmesi için yazılı bildirimlerde değişiklik yapılacak. Sanığa ulaşılamadığı durumlarda avukatına yapılan bildirimler yeterli kabul edilecek, böylece yargılama süreçleri kesintisiz devam edebilecek.

Hükümlülerin eğitim hakları da genişletilecek. Kapalı cezaevlerindeki iyi halli hükümlüler, kurum içinde açılan örgün öğretim programlarına katılabilecekler. Ayrıca, ceza infaz kurumlarında çevrim içi ve yüz yüze sınavlar düzenlenebilecek, hükümlüler merkezi sınavlara katılacakları sınav merkezlerini ceza infaz kurumlarından seçebilecekler.

Açık cezaevleri, çocuk eğitimevleri ve kapalı cezaevlerindeki hükümlülerin eğitimlerine ilişkin esaslar, Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu’nun görüşleri alınarak Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen