1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 4 milyon emekliyi ilgilendiriyor: Zam kararı bu ayın maaşına yansır mı?

4 milyon emekliyi ilgilendiriyor: Zam kararı bu ayın maaşına yansır mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaklaşık 4 milyon emeklinin gözü, en düşük emekli maaşında yapılacak zam düzenlemesinde. En son 6 aylık enflasyon verileri baz alınarak belirlenen zam oranı %24,73 olarak açıklandı. Ancak bu zam, kök aylığı 7 bin 710 lira ve altında olanların maaşlarını bile zamma rağmen en düşük seviyenin altında bıraktı.

Bu durumda, yaklaşık 1.8 milyon emekli maaşlarında herhangi bir artış görmeyecek. 2 milyon emekli ise belirlenen oranın altında bir zam alacak. Örneğin, 8 bin 500 lira alan bir emekli, %24,73 oranındaki zamla birlikte 10 bin 602 lira maaş alacak. Ancak bu, sadece 600 liralık bir artış anlamına geliyor.

En düşük emekli aylığının belirlenmesi için ekonomi yönetiminin bütçe dengelerini göz önünde bulundurarak yapacağı hesaplamalar bekleniyor. Uzmanlar, en düşük emekli maaşının 12 bin ile 13 bin lira arasında belirlenebileceğini öngörüyor. Bu durumda, en düşük emekli maaşının yaklaşık 12 bin 500 lira olması gündemde.

Ancak emeklilere seyyanen zam yapılmayacağı, sadece en düşük emekli maaşının 10 bin lira seviyesinin üzerine çıkarılması için çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. Yasal düzenlemeler gerektiği için bu zam düzenlemesinin bu ay içerisinde maaşlara yansıyıp yansımayacağı ise belirsizliğini koruyor. Eğer düzenleme yetişmezse oluşacak fark, bir sonraki ayın maaşıyla birlikte ödenecek.

SSK emeklilerinin maaşları her ayın 17-26’sı arasında, Bağ-Kur emeklilerinin ise ayın 25-28’i arasında hesaplarına yatırılıyor. Uzun vadede ise 2000 sonrası emeklilere yönelik intibak düzenlemesi yapılması gerektiği ve 2008 sonrası emekliler için emekli aylık bağlama oranlarının artırılması gerektiği vurgulanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
7
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
be_en
Beğen