1. Haberler
  2. Güncel
  3. Yaşam Onlarında Hakkı

Yaşam Onlarında Hakkı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel anket ve eğilimlere bakıldığında ya da doğrudan insanlara sorulduğunda, hepimiz hayvanları seviyoruz ve onları koruyoruz. Toplumun bireysel ifadelerine baktığımızda, hayvanlara uygulanan şiddet olsa olsa başka bir gezegenden geliyor diyebiliriz. Ama gerçeğimiz ne yazık ki aşikar. Son dönemlerde çokça duyduğumuz hayvanlara karşı şiddeti ve bununa altında yatan sebepleri, Psikolog Gamze Akçınar’a sorduk.
ÖNCE MERHAMET

Talas Belediyesinde görev yapan Psikolog Gamze Akçınar, bu tür davranışlar sağlıklı bireylerin sergileyeceği davranışlar olmadığına değinerek, ‘İnsanı insan yapan en önemli duygulardan birisi merhamet duygusudur. Dolayısıyla sağlıklı bir insan merhamet duyan ve pişmanlık hisseden insandır. Bu sebeple hayvanlara şiddet uygulayan bireylerin sağlıklı bir birey olduğunu söyleyemeyiz. O kişide Patolojik bir durum mevcuttur.’ dedi.
Hayvana Yapılan Şiddet Küçük Yaşta Ortaya Çıkıyor
Dünyada her gün sayısız hayvana şiddet uygulanıyor. Bu uygulanan şiddetlerin nedeniyle alakalı Psikolog Gamze Akçınar ‘Hayvana şiddetin nedenlerine baktığımızda, hayvana yapılan şiddetin yapılan araştırmalar sonucunda genellikle küçük yaşlarda ortaya çıktığı gözlemleniyor. Bu tür bireylerin ortak özellikleri empati duygularının olmayışı, özgüven yetersizliği ve değersizlik duyguları hissetmeleri. Aynı zamanda bu kişiler öfkelerini sağlıklı bir şekilde yönlendirmeyi bilmiyorlar.’ Diyerek insanların bu öfkeyi Allah’ın sessiz kullarım dediği hayvanlara yönettiklerini belirtti.
Hayvana Yapılan Şiddet Nasıl Engellenebilir?
Çocuklar şiddeti modellemeyle öğreniyor. Çocuğa şiddeti öğreten en birincil örnekler canlı modellerdir. Televizyon ve çizgi filmler ikinci plandadır. Bu nedenle şiddetin önüne geçmede çocuğun rol model olarak aldığı ebeveynlerinin davranışları, çocuklarına başka canlıların yaşam hakkına saygı duymasını öğretmesi en önemli etkendir. Hayvana Yapılan şiddetin engellenmesiyle ilgili Psikolog Gamze Akçınar ‘Yapılan araştırmalar yetişkin katillerin öyküsünde çocukluklarında hayvana şiddet eğiliminin görüldüğünü gösteriyor. Bu sebeple ailelerin çocuğun empati duygusunu geliştirmelerine önem göstermeleri gerekiyor. Aynı zamanda şiddet modelleme ile öğrenilen bir şeydir, sonradan kazanılan bir özellik değildir. Bu sebeple ailelerin çocuğu şiddetten uzak tutmalarını şiddet göstermemelerini tavsiye ediyorum. Burada ailelere ve öğretmenlere çok iş düşüyor. Çocuğa hayvan sevgisinin öğretilesi gerekir.’ Diyerek imkanları varsa evlerinde evcil bir hayvan bakılması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen