1. Haberler
  2. Bölgesel
  3. Van Gölü’ndeki akıntı sistemleri, astronotun uzaydan çektiği fotoğrafa da yansımış

Van Gölü’ndeki akıntı sistemleri, astronotun uzaydan çektiği fotoğrafa da yansımış

featured
Van'da havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek için Van Gölü'ne girerek yaşanan boğulma vakaları artıyor. Bu yıl Van Gölü’ne, derelere ve göletlere girerek hayatını kaybedenlerin sayısı 19 oldu. Uzmanlar göldeki akıntı sistemlerine dikkat çekerken, bu a
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

VAN’da havaların ısınmasıyla birlikte bu yıl göl, göletler, dereler ve sulama kanallarında şu ana kadar 19 kişi boğuldu. Uzmanlar, Van Gölü’nde özellikle göldeki akıntı sistemlerine dikkat çekti. Bu akıntıların NASA tarafından düzenlediği ‘Dünya Turnuvası’ adlı online fotoğraf yarışmasında Astronot Kate Rubins’in çektiği ve birinci olan Van Gölü fotoğrafına da yansıdığı görüldü. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, gölde 5 akıntı sisteminin olduğunu söyledi.

Van’da serinlemek için göle girip boğulanların sayısı son haftalarda arttı. Bu yıl Van’da serinlemek için göl, gölet, dereler ve sulama kanallarına giren 19 kişi boğuldu. Uzmanlar Van Gölü’ndeki ana akıntı sistemlerine dikkat çekip, vatandaşları uyardı. Van Gölü’nün 3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alanı, 461 metre maksimum derinliğe sahip çok büyük bir ekosistem olduğunu anlatan YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, gölde 5 ana akıntı sistemi bulunduğunu söyleyerek, “Biri Tatvan Körfezi’nde saat yönünün tersine dönen bir akıntı. Van Gölü Körfezi’nde güneye doğru akan bir akıntı var. Diğer bir akıntı sistemi ise Çarpanak Adası ile gölün daha kuzeyinde olan Erciş Körfezi olarak isimlendirdiğimiz bölgedeki akıntılar. Erciş Körfezi, Çarpanak Adası ile gölün kuzeyinde kalan kısım akıntılar bakımından aslında en aktif yönünü oluşturuyor. Çünkü Van Gölü’ne dökülen en büyük akarsular burada yer alıyor. Bu akarsuların etkisiyle beraber burada 3 akıntı sistemi var. Dolayısıyla mevsime rüzgara göre bu akıntılar adeta gölde hem dipte hem de yüzeyde bir akarsu gibi büyük akıntılar oluşturuyor” dedi.

‘GÜVENLİ PLAJLAR ARTTIRILMALI’

Dr. Akkuş, özellikle Van Gölü’nün irili ufaklı akıntılar barındırdığını belirterek bu konuda daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Dr. Akkuş,, “Özellikle havanın rüzgarlı olduğu dönemlerde bu akıntılar daha şiddetli bir konuma geliyor. Havaların ısınmasıyla birlikte haliyle insanlar Van Gölü’ne girmek istiyorlar. Bu noktada Van Gölü çevresinde insanların güvenle girebileceği plaj sayısını arttırmamız lazım. İnsanların göle girince nereye kadar girmeleri gerektiğini gösteren ayırıcılar olacak. Ayrıca her plajda cankurtaranların olması lazım” dedi.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından 2021’de düzenlenen ‘Dünya Turnuvası’ adlı online fotoğraf yarışmasında, Astronot Kate Rubins tarafından uzaydan çekilen ve oyların çoğunu alarak birinci olan Van Gölü fotoğrafında göldeki ana akıntılar da görülüyor. Uzaydan çekiler bu fotoğrafta gölün Erciş tarafının görüntülendiğini belirten Dr. Akkuş, “Aslında bu fotoğraf Van Gölü’ndeki güçlü akıntıları net bir şekilde ortaya koymuş. Burada göle dökülen Zilan, Deliçay ve Bendimahi çayları Van Gölü’nün Erciş Körfezi’nde adeta çok büyük girdabı oluşturuyor. Tatlı su girişiyle beraber bikarbonatlar yönünden zengin olan gölde saat yönünün tersi istikameti yönünde çok güçlü bir akıntının oluştuğunu görüyoruz. Yine yarımada olarak bilinen kısma geçtiğimizde burada da yine saat yönüne doğru akıntının olduğunu görüyoruz. Çarpanak Adası’na doğru yaklaştıkça küçük çaplı akıntıların meydana geldiğini görüyoruz. Bu akıntılar sizi kıyıdan alıp açığa doğru götüren akıntılar. Çarpanak Adası tarafına geldiğimiz zaman gölün derinliğinin aniden arttığına şahitlik ediyoruz. Burada derinlik hızlı bir şekilde artıyor” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen