1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tarihin en yüksek mayıs ayı ihracatı

Tarihin en yüksek mayıs ayı ihracatı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir başarıya imza attığını duyurdu. Mayıs ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,4 artarak 24,1 milyar dolarla tarihin en yüksek mayıs ayı ihracatı olarak kaydedildiğini açıkladı.

Bakan Bolat ve TİM Başkanı Mustafa Gültepe, TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde mayıs ayı dış ticaret rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. Bolat, yaptığı konuşmada, ihracatı artırmak ve ithalatı düşürmek amacıyla atılan adımların sonucunda, 2024’ün ilk çeyreğinde dış ticaretin büyümeye önemli katkı sağladığını belirtti. Dünya ihracatının azaldığı bir dönemde Türkiye’nin küresel mal ve hizmet ihracatındaki payının arttığını vurgulayan Bolat, mayıs ayının dış ticaret açısından rekorlarla dolu geçtiğini ifade etti.

Bolat, “Bugün, görevde olduğumuz birinci yılın dolduğu bu önemli günde, sizlere müjdeli haberleri vermekten büyük bir mutluluk duyuyorum. 2024 Mayıs ayında tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Geçen yıla göre yüzde 11,4’lük bir artışla 24,1 milyar dolara ulaşarak tarihi bir rekora imza attık. Bu, Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracatı oldu. Tam 2,5 milyar dolarlık bir artışla, bu başarıyı elde ettik.” dedi.

Ayrıca, yıllıklandırılmış ihracatın 260,1 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını, bu sayede son bir yılda 6 milyar dolarlık net artışın sağlandığını ifade etti.

Bolat, ithalatın mayıs ayında yüzde 10,3 azaldığını belirterek, bunun dış ticaret açığının azalmasına katkı sağladığını dile getirdi. Ayrıca, ihracattaki artış ve ithalattaki azalışın etkisiyle dış ticaret açığının yıllık bazda yüzde 48 azalarak 6,5 milyar dolara gerilediğini kaydetti.

Bolat, Türkiye’nin dış ticaret açığının ilk 5 ayda yüzde 34,4 azalarak 36,8 milyar dolara gerilediğini ve bu başarının turizm ve lojistik sektörlerinin altın dönemine girilmesiyle daha da artacağını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen