1. Haberler
  2. Güncel
  3. Rekabet Kurulu’ndan META’ya 335,7 milyon lira ceza

Rekabet Kurulu’ndan META’ya 335,7 milyon lira ceza

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rekabet Kurulu, META’nın Türkiye’deki Threads kullanıcılarının profillerini devre dışı bırakarak uygulamayı sonlandırmasına tepki olarak günlük para cezası verdi. Önceki tedbir kararında uygulanan günlük para cezasının sonlandırılmasıyla birlikte, META’ya 335 milyon 730 bin 707 lira 20 kuruş idari para cezası uygulanacak.

Rekabet Kurulu’nun açıklamasına göre, META’nın Threads uygulamasına giriş yapmak için kullanıcıların Instagram hesabına sahip olmalarını zorunlu kılması ve Threads hesabını kaldırmak isteyen kullanıcıların Instagram hesabını silmelerini talep etmesi üzerine soruşturma başlatıldı.

Yürütülen ön araştırmada, META’nın veri birleştirme politikalarının, Instagram hesaplarından toplanan verilerin Threads hesaplarına aktarılmasını ve Threads üzerinden toplanan verilerin diğer META ürünlerinde kullanılmasını içerdiği tespit edildi. Bu nedenle, 23 Kasım 2023’te META hakkında soruşturma başlatıldı.

Kurul, META’nın uzun yıllara dayanan faaliyetleri sonucunda elde ettiği kapsamlı kullanıcı verisiyle rakiplerine göre avantaj sağladığını ve bu durumun rekabeti engellediğini değerlendirdi. META’nın temel hizmetler ve ilişkili hizmetlerle bir ekosistem oluşturduğu ve bu şekilde pazar gücünü artırdığı belirlendi. Bu nedenle, Instagram ve Threads arasındaki veri birleştirme davranışının geçici olarak engellenmesine karar verildi ve her gün için 4 milyon 796 bin 152,96 lira idari para cezası uygulanmasına hükmedildi.

META, tedbir kararına uymak amacıyla Avrupa Birliği’ndeki kullanıcılar için önerilen ‘profilsiz kullanım’ çözümünü sunsa da bu öneri kabul edilmedi. META’nın yeni bir çözüm önerisi sunmaması üzerine, 30 Nisan 2024 itibarıyla Türkiye’deki tüm Threads kullanıcılarının profilleri devre dışı bırakıldı.

Kurul, Threads’in faaliyetlerini sonlandırmasının tedbir kararındaki yükümlülükleri yerine getirdiğini ve dolayısıyla günlük para cezasının sonlandırılmasına karar verdi. Bu şekilde, META’ya 335 milyon 730 bin 707 lira 20 kuruş idari para cezası uygulanacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen