NE ESNAF MEMNUN, NE DE ÇALIŞAN

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kayseri’de küçük esnaf geçim sıkıntısı çekerken, Kayseri’nin onlarca zincir marketi varken, Anadolu Holding, alışveriş için Migros markasını tercih etti. Bu sayede kişi başı 2112 lira ve toplamda 20 milyonu aşkın bedeldeki alışverişin yapılacağı adres Migros marketleri olmuş oldu.

Erciyes Anadolu Holding’de çalışan binlerce işçimiz, Ramazan aynın gelmesi ile beraber, işçi sözleşmelerinde yer alan yıllık iaşe bedellerini almak için beklemeye başladı. Söz konusu iaşeler işçilerin anlatımı ile bundan önceki yıllarda ürün olarak hazırlanıp işçilere teslim edilmekteydi. Ama bu yıl, ürün tedarikinde yaşanan problemler sebep gösterilerek, sözleşmede yer alan ürünlerin raf bedelleri baz alınarak, ortaya çıkacak miktarın alışveriş kartına yükleneceği ve iaşe alışverişinin yapılabileceği işçilere bildirildi. Buraya kadar her şey normal görünüyor aslında. İşçi ürününü marketten alacak ve ürünün bedeli de alışveriş kartına yatırılacak.

MİLYONLUK ALIŞVERİŞ YERELE KISMET OLAMADI

Kayseri’de küçük esnaf geçim sıkıntısı çekerken, Kayseri’nin onlarca zincir marketi varken, Anadolu Holding, alışveriş için Migros markasını tercih etti. Bu sayede kişi başı 2112 lira ve toplamda 20 milyonu aşkın bedeldeki alışverişin yapılacağı adres Migros marketleri olmuş oldu. İşçiye sendika tarafından gönderilen mesaj ile, iaşe listeleri gösterilerek (MİGROS ANLAŞMA VE MUADİL ÜRÜN FİYAT KARŞILAŞTIRMALARI) başlığı ile bir liste iletildi. Bu listeye bakan çalışanlar ise, markete gittiklerinde litresi 23,73 liradan Komili marka sıvı yağ, kilosu 8,32 TL’den toz şeker alabileceklerini düşünerek market yolunu tuttu. Binlerce çalışan aynı anda bir markete yüklenince önce rafta ürün kalmadı, ardından ise, çalışanlar kendilerine atılan liste ile raf fiyatının uçurum gibi farkını gördüler. Market müdürlerine giden çalışanlar ise, marketin Anadolu Holding ile sadece alışveriş kartı anlaşması yaptığını, ürün anlaşması yapmadığını öğrendiler.

Şimdi çalışanlar sıkıntıda, ama arkalarında duran ne sendikaları nede çalışanları var. 4 Litrelik sıvı yağı 95 liradan hesaplayan çizelge, markete gidildiğinde 160 liradan satılıyor. İşçilerin listedeki ürünleri bu marketten alabilmeleri için 3500 liranın üzerinde paraya ihtiyaçları var, ama ellerinde ki ödeme 2112 lira.

ZAM %60, MAAŞ ASGARİ ÜCRET

Haber merkezimize ulaşan Anadolu Holding çalışanları ile görüşmemizin ilginç başka tarafları da vardı. Şirkette 10 yıldan fazla süredir çalışan şahsa, maaşlarına gelen ve bizlerinde haberleştirdiği %60 oranında ki zammı sorduk. Çalışan, “ağabey, bize uygulanan zam %52 oldu. On küsur yıldır fabrikada çalışıyorum. Şu an itibari ile asgari ücretten 85 lira fazla maaş alıyorum” dedi. İşçi kardeşimiz maaştan şikayetçi değil. İkramiye ile birlikte durumumuz iyi abi şükür diyor. Peki, daha önce yok muydu ikramiyeniz diye sordum, alıyorduk abi, yıllardır alıyoruz ikramiyemizi dedi. Kısaca, kamera önünde gösterilen performans aslında maaşların asgari ücret seviyesine gelebilmesi içinmiş.

Not: Bahsi geçen iaşe bedelleri, sözleşmede de yazdığı üzere ürün olarak belirlenmekte. İşçi, her yıl hakkı olarak, 50 kg un, 20 kg toz şeker, 17 lt. Ayçiçek yağı, 10 kg pirinç,5 kg kırmızı mercimek, 5 lt zeytinyağı, 3 kg çay, 2 kg helva, 2 kg. zeytin, 5 kg çamaşır deterjanı, 4 lt bulaşık deterjanı ve 3 lt. sıvı el sabunu olmak üzere oluşturulmuş ve kararlaştırılmış bir liste mevcut.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
NE ESNAF MEMNUN, NE DE ÇALIŞAN