METAVERSE İLE TARİHİ ESERLER SANAL GERÇEKLİKLE GÖRÜLEBİLECEK

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ (1HA) – Kayseri’de faaliyet gösteren Adal Grup, geleneksel iftar yemeğinde sanal gerçeklik markası Virtuart’ın lansmanını yaptı.
Adal Grup, düzenlediği iftar programıyla sanal gerçeklik markası Virtuart’ın tanıtım lansmanını gerçekleştirdi. Adal Grup Yönetim Kurulu Başkanı Osman Atıcı programda yaptığı konuşmada, “Gelişen organizasyonumuzda tasarım-projelendirme becerilerimiz; küçük ölçekte bir konuttan, mekân içerisindeki bir mobilyaya; kent ölçeğinde bir müzeden, üst ölçekte bir kentsel tasarıma; birbirine entegre farklı işlevli endüstriyel yapılardan, yönetim ofislerine; idari yapılardan, Ar-Ge merkezlerine kadar çeşitlenerek biçimlenmektedir. Geçtiğimiz yıllarda inşaat sektöründe pandemiye rağmen çok ciddi bir büyüme gerçekleşti. Bu hızla artan talebin gerisinde değişime olan ihtiyaç var. Dijitalleşmeye direnen KOBİ’ler büyük şirketlerden çok daha hızlı bir şekilde güç kaybediyor. Dijitalleşmeyle gelen değişim öyle büyük ki şirketler ne kadar güçlü sermaye yapısına sahip olursa olsun içinde bulundukları sektör ne kadar köklü olursa olsun, şirketlerin uzun vadede dijitalleşmenin dışında kalarak varlıklarını sürdürmeleri imkânsız hale gelmiştir. Bu farkındalık ile dijitalleşen dünyaya uyum sağlamak adına 2021 yılında Ar/ Vr çözümler sunan teknoloji şirketimizi hayata geçirdik ve tasarım organizasyonumuza; günümüzde başlayan ve geleceğin kaçınılmaz gerçeği olan METAVERSE kavramı merkezinde, geleceği inşa etmeye başladık. Bu teknoloji ile dijital ikizler sunuyoruz. Geleceğin yapılarından, tarihin en eski kültür miraslarına kadar tüm yapıları ve teknolojileri ile deneyimleyebiliyoruz“ şeklinde konuştu.
METAVERSE İLE GEÇMİŞE YOLCULUK
Adal Grup Ailesinin dijital markası olan VirtuART adına konuşan Adal Grup A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Utku Köksaldı ise “Şirket olarak yola çıktığımızda yönetim kurulu olarak iki temel hedef koymuştuk. Birincisi, 2023 yılına kadar METAVERSE odaklı güçlü bir ekip kurmak ve bu ekip ile mevcut projelerimize katkıda bulunmak. Bir diğer temel hedefimiz ise ülke turizmine katkıda bulunacak bir uygulama olacağına inandığımız tarihi yapıları ilk yapıldığı dönemdeki hali ile gerçeğine en yakın şekilde insanların deneyimine sunmak. Ülkemizde yaşanan deprem felaketinde bir kez daha gördük ki günümüze kadar sapasağlam ulaşan tarihi değerlerimizin çok detaylı dijital ikizlerinin saklandığı bir arşiv yapısına gerek duyulmakta. Depremde yıkılan yapıların dijital ikizlerinin olması durumunda, bu yapılar fiziksel anlamda bir kayıp yaşasa da bu yapıları aynı doku ve gerçeklikte yeniden deneyimleyebilme ve hatta inşa edebilme imkanı doğacak. Kayseri tarihi yapı ve eserler bakımından son derece zengin bir şehir. Günümüzde bu tarihi yapılar hala kamusal alanlar olarak kullanılmakta ancak birçoğu asıl işlevinden farklı alanlara hizmet etmekte. Aynı zamanda bu yapıların birçoğu günümüze ulaşana kadar birçok tadilat ve değişiklik geçirmiş durumda. Hayata geçirdiğimiz uygulama sayesinde ulaşılabilen en doğru kaynak ve dokümanlar ışığında tarihi yapıların ilk inşa edildiği halini modelleyerek Sanal gerçeklik gözlükleri vasıtası ile insanların bu yapılar içerisinde gerçeğe yakın bir formatta gezinti yapmaları mümkün hale geliyor. Bununla beraber uygulamada yer alan eklentiler sayesinde interaktif bir şekilde yapıların içerisindeki eşyaları kullanabilir ve yapı hakkındaki özellikleri öğrenebilirsiniz.
Bunlara ek olarak günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmış tarihi yapıları ve eserleri ölçek fark etmeksizin 3 boyutlu olarak tarayarak dijital ikizlerini oluşturabiliyor böylece bu eserler ile ilgili gerçeğe en yakın ve güncel belgeler elde etmiş oluyoruz. Artık bir müzeye gidip bir tarihi eseri korunaklı camlar ardından görmek yerine Metaverse içerisinde bu eserin ne için yapıldığını canlı olarak görüp bu eseri sanal olarak elinize alıp her detayını dilediğiniz açıdan inceleyebilirsiniz.
İçinde bulunduğumuz coğrafyanın insanları hayal ettiği her şeyin daha da iyisini yapmaya son derece yatkın. Yeter ki yaşadıkları zorluklar karşısında hayallerinden hiçbir zaman vazgeçmesin” diye konuştu.

 

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
METAVERSE İLE TARİHİ ESERLER SANAL GERÇEKLİKLE GÖRÜLEBİLECEK