1. Haberler
  2. Güncel
  3. Kayseri’de Bireysel Silahlanma Arttı

Kayseri’de Bireysel Silahlanma Arttı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Açıklanan verilere göre son dönemlerde bireysel silahlanma arttı. Bireysel silahlanma’nın arttığı dönemlerde suç oranlarında da artış görüldü.

KAYSERİ,(BGC)-Kayseri’de bireysel silahlanmanım arttığına değinen silah satıcısı Taha Tayfun Bağcı,’ Türkiye’de genel olarak bireysel silahlanma durumu artmış durumda. Bu durum Kayseri ilimizede yansıdı. Kayseri’de daha çok kayıtsız silah anlamında bir sorun yaşıyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı raporlarda bunu görebiliyoruz. Tükiye’de toplam 180 bin silahlı suç işlenmiş. Bunun 25 bini ruhsatlı silahlarla, geri kalan 160 bini ruhsatsız silahlarla işlemiş bir suç. 2005 yılında tüm Türkiye’de ruhsatlandırılmış silah sayısı 102 bin iken 2015 yılında bu rakam 99 bin. Nüfus ve olay sayısı artarken ruhsatlı silah sayısının azaldığını görüyoruz. Buradaki temel sorunu çözmemiz lazım. Şiddet olayları kayıt dışı silahlanmaların önüne geçilerek engellenilebilir. Ruhsatlı silah sahipleri psikolojik ve fizyolojik açıdan heyet raporu alıyorlar. Psikolojisi bozuk olan bir insanın ruhsat alma imkanı yok. Adli sicili bozuk bir insan silah ruhsatı alamıyor. Türkiye’de devlete maddi borcu olan dahi silah alamıyor. Kayıt dışı silah alan kişilerle böyle bir şey aranmadığı için adam elini kolunu sallayarak silah alıyor. Psikolojisi bozuksa şiddet eğilimi varsa çevresinde ki insanlara öldürü olacak şekilde zararlar verebiliyor.’ dedi.

Yaptırımların Arttırılması Lazım

Silah taşımanın cezasının maliyetinden daha ucuz olduğuna değinen Taha Tayfun Bağcı,’ Bu konuda bence yaptırımların ve denetimlerin arttılması lazım. Bir vatandaş geldiği zaman masrafları hesapladığımız zaman yaklaşık 8 bin TL sadece taşıma ruhsatı için harcadığı maliyet. O da şartları uyuyorsa. Mahkemeler ruhsatsız silah taşımaya ortama genellikle 5 bin TL para cezası veriliyor. Burada bir tezatlık var. Kayseri Büyükşehir Belediyesi dahi başkasının yerine bilet konulduğu zaman 20 katı bilet cezası verirken biz insanı öldürebilecek bir üründe uyguladığımızda cezai yaptırım maliyetinin altında. Ruhsatlı silahın maliyeti 8 bin TL ruhsatsız silahın cezası ise 5 bin lira. Bunun 40-50 bin Lira para cezası ayrıca hapis cezası uygulanması gerekiyor. Bu işi resmi olarak en çok mağdur olan kişiler oldu. Biz yasadışı silah satışı yüzünden yasal silah satışı yapmakta zorlanıyoruz. Yasa dışı silah artışının nedeniyle yasa dışı mermi satışı ortaya çıkıyor.’ diyerek yaptırımların artırılmasını istediklerini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen