Gözler Merkez Bankası’nın faiz kararında: Ekonomistler ne bekliyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Başkan Fatih Karahan liderliğinde toplanacak. Saat 14.00’te açıklanması beklenen Nisan ayı faiz kararı, ekonomi çevrelerinin yakından takip ettiği bir gelişme olarak dikkat çekiyor.

AA Finans’ın yaptığı ankete göre, 16 ekonomistin katılımıyla gerçekleşen görüşmeler sonucunda, politika faizinde değişiklik beklentisinin ortalaması yüzde 50 olarak belirlendi. Ankete katılan ekonomistlerin politika faizi beklentileri genel olarak yüzde 50 ile yüzde 55 arasında dağılım gösterdi.

Yıl sonuna ilişkin politika faizi beklentileri ise ankete katılan ekonomistlerin medyanıyla yüzde 45 olarak belirlendi. Önceki ay yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 50’ye yükseltilmişti.

Yabancı uzmanlar da TCMB’nin politika faizini sabit tutacağı yönünde görüş bildiriyor. Bununla birlikte, bankanın politikaları ve cari işlemlerdeki potansiyel iyileşmeyle birlikte, ilerleyen aylarda liranın çekiciliğinin artabileceği öngörülüyor. Natixis Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Ekonomisti Inna Mufteeva, TCMB’nin alacağı kararın Türk ekonomisine etkilerini değerlendirmek için zaman tanıyabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, enflasyon verilerinin 3 Mayıs’ta açıklanacağını belirterek, bu verilerin olumlu bir fiyat dinamiği göstermesi halinde liradaki istikrarın devam edeceğini düşünüyor.

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal ise TCMB’nin politika faizini sabit tutacağı öngörüsünde bulunuyor. Drimal, turizm sezonunun etkisiyle cari işlemlerde iyileşmenin yaşanabileceğini ve TCMB’nin sıkı para politikasıyla birlikte liranın desteklenebileceğini belirtiyor. Drimal, ikinci ve üçüncü çeyreklerde liranın güçlenmesini beklediklerini vurguluyor.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Gözler Merkez Bankası’nın faiz kararında: Ekonomistler ne bekliyor?