1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Fiyatların artmasına rağmen, vatandaşların tercihi lüks araç grubu

Fiyatların artmasına rağmen, vatandaşların tercihi lüks araç grubu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ, (BGC)- Kayseri’de yıllardır otomobil alım satımıyla uğraşan Ahmet Yurtlu vatandaşın tercihinin fiyatların yükselmesiyle beraber lüks araç olduğunu söyledi.
Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde ki galericiler sitesinde 21 yıldır araç alım satımıyla uğraşan Ahmet Yurtlu. Alım satım yaparken bazı ilkeleri olduğunu söyledi. Boyasız araç alıp satmaya dikkat ediyoruz. Bu konuda sistemi oturttuk. Ulusal çapta üretim yapan firmaları maksimum kar minimum maliyet hesabı yaptıklarından dolayı. Haliyle farklı pozisyonlar ortaya çıkıyor. Şimdi ise bu minimum maliyeti yakalama açısından, farklı arayışlara girdiler. Mesela Çin’de stop farı üretilirken bir aracın İspanya’da farı motoru ise kendi üretiyor. 4 veya 5 farklı ülkeden parça tedarik edilmesiyle birlikte maliyeti düşürmeye çalışıyorlar. Tabi bu durumda fabrika için oldukça iyi bir şey çünkü o ülkelerde işçilik ucuz veya parça ucuz ayrıca lokasyon daha cazip olduğu için böyle bir yöntemi uyguluyorlardı. Ama pandemi dönemi bu işi oldukça baltaladı, ne oldu şimdi ürettikleri arabalar fabrikalardan çıkamaz oldu, farı aldığı ülkelerde pandemi sürecinden dolayı fabrikaya gelemiyor. Bu sebepten ötürü, arz talebi karşılayamaz oldu” ifadelerini kullandı.
‘FİYAT ARTIŞLARI BİZİ GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ POZİTİF ETKİLEMEDİ’
Fiyat artışından kaynaklı olarak para kazanarak zarar elde ettiklerini anlatan Ahmet Yurtlu, “Dışarıdan çıplak gözle bakıldığı zaman, fiyatlar arttı bu durumda en çok kazananlar bu işin ticaretiyle uğraşanlar gibi görünüyor. Fakat bu durum bizde tam tersi oldu. Alıp satma esnasında yaptığımız hareketlerde biz küçüldük. Yani kısacası para kazanırken küçülmek gibi bir kavram yaşıyoruz. Mesela 20 tane araba satmışsınız ama reel de kazandığınız para 18 araba alabilecek hale gelmiş. Para, miktar olarak artmış ama araç olarak 20 arabanız 18’e düşmüş. Bu duruma bizim açımızdan baktığınız zaman fiyat artışına yetişemediğimiz için araç bazında ticaretimize küçülerek devam ettik” şeklinde konuştu.
‘SON BİR YILLIK PERİYOTTA ARAÇ SATIŞ FİYATLARI SÜREKLİ ARTTI’
Araç fiyatlarında azalma olmadığını aksine son bir yılda yüzde 50’nin üzerinde artış olduğunu söyleyen ve ayrıca vatandaşların verdiği tepkilerden de bahseden Yurtlu “Bu kadar arttı bundan sonra düşer gibi tepkiler veriyorlar. Hatta bu saatten sonra araba almak hiç mantıklı değil diyorlar. Fakat piyasanın bu duruma cevabı öyle olmadı. Son 20 yıldır bu seneki kadar bir artış görülmedi. Özellikle pandemi dönemi bu artışın en büyük sebeplerinden biri oldu. Fiyatların sürekli artıyor olması insanların arabalarını satmamalarını sağladı bu durumda bizi oldukça daralttı açıkçası. Ayrıca bu durum bizi araç tedariğin de zorladı. Piyasada sıfır araç olmayınca insanlar kendi arabalarını satmadı bunun sonucunda da bizde buluğumuz sıfır araçları almaya yöneldik. Bu durumda Türkiye tarihinde bir ilk. Şimdiye kadar hiç böyle bir şey yaşamamıştık.” diye konuştu.
‘SON 10 YILA GÖRE FİYATLARDA %400 BİR ARTIŞ OLDU’
KDV ve ÖTV oralarının şu sıralar sabit olduğunu fakat gelen ÖTV artışı ile beraber fiyatlarında etkilendiğini söyleyen Ahmet Yurtlu. Vatandaşların en çok lüks araç grubunu tercih ettiğini söyledi. Bununla beraber TOGG’un 2023’den sonra banttan inmesiyle birlikte piyasalarında daha da rahatlayacağını fakat TOGG’un vatandaşa 2025 yılında anca ulaşacağını belirtti. Ayrıca bayilerin fırsatçı olduğunu belirten Yurtlu “Bu durumda bayilerinde fırsatçı davranışı oldu. Ellerindeki arabaları satmadılar. Sebebi ise ellerindeki araç az olduğu için daha makul ve güzel fiyatlara satma peşine düştüler. Bu durum yanlış bir politikaydı. Müşteri bu durumu da aklına yazıyor. Son aylarda fiyatlarda % 5 ila %7 arasında bir düşüş oldu” diyerek sözlerini sonlandırdı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen