1. Haberler
  2. Bölgesel
  3. Doğuştan olmayan vajinası karın zarından yapıldı

Doğuştan olmayan vajinası karın zarından yapıldı

featured
Antalya’da Müllerian Agenezi hastalığı nedeniyle doğuştan cinsel organı olmayan D.Y.’ye (22), karın zarından vajina yapıldı. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Doç. Dr. Ömer Ünal, Karın zarından vajina duvarı oluşturabilmek için flep denilen dokuları kay
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANTALYA’da, ‘Müllerian Agenezi’ hastalığı nedeniyle doğuştan cinsel organı olmayan D.Y.’ye (22), karın zarından vajina yapıldı. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Doç. Dr. Ömer Ünal, “Karın zarından vajina duvarı oluşturabilmek için flep denilen dokuları kaydırdık” dedi.

Kentte yaşayan D.Y., ergenlik döneminde regl görmeyince doktora başvurdu. Yapılan kontrollerde D.Y.’nin dış genital organlarının normal geliştiği, iç genital organlarının olmadığı, Müllerian Agenezi hastası olduğu belirlendi. 5 bin kişide 1 görünen hastalık nedeniyle yaklaşık 4 yıl farklı doktorlara başvuran, ancak ameliyat olamayacağı söylenen D.Y., son olarak Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’ne başvurdu. D.Y.’nin kontrollerini yapan Doç. Dr. Ömer Ünal, hastasına ameliyatı yapabileceğini söyledi. Doç. Dr. Ünal ve ekibinin, kapalı yöntemle yaklaşık 3 saatte gerçekleştirdiği ameliyatta, hastaya karın zarından vajina yapıldı. Bir hafta içinde sağlığına kavuşan D.Y., taburcu edildi.

‘ÇOK NADİR YAPILAN CİNSEL ORGANI OLUŞTURMA AMELİYATI’

Doç. Dr. Ömer Ünal, hastalığa dair bilgi vererek, “Bu operasyon ülkemizde çok nadir yapılan, cinsel organı oluşturma ameliyatıdır. Bu hastalık 5 binde 1 görülen, kadınlarda rahim ve vajinanın olmamasıyla ortaya çıkıyor. Hastalık tip-1 ve tip-2 olarak gözüküyor. Tip-2’de bazı iskelet anormallikleri, sağırlık, böbrek yokluğu gibi sorunlarla seyreden bir sendromdur. Biz bu sendromu yaşayan hastalarda sağlıklı bir cinsel hayatı sağlamak adına yeniden cinsel organ oluşturmaktayız” dedi.

Hastalığın kolay anlaşılmadığını belirten Doç. Dr. Ünal, “Hastamız 4 ya da 5 yıl önce tanı almış, birçok hastaneye başvurmuş ancak sonuç alamamış. Yapılan muayenelerde hastanın vajina ve rahminin olmadığı, Müllerian Agenezi hastalığı olduğunu tespit ettik. Ameliyatı planladık ve kapalı olarak yaklaşık 3 saatte gerçekleştirdik. Karın zarından vajina duvarı oluşturabilmek için flep denilen dokuları kaydırdık” diye konuştu.

Hastanın doğum yapma şansı olmadığını söyleyen Doç. Dr. Ünal, “Bu sendromda vajina ve rahim birlikte olmuyor. Rahmi yeniden yapma şansımız yok. Ancak ülkemizde daha önce denenmiş, rahim nakliyle çocuk sahibi olabilir” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen