1. Haberler
  2. Belediye Haberleri
  3. BÜYÜKŞEHİR’İN BORÇ FAİZİNE 1 YILDA 20 HASTANE PARASI ÖDÜYORUZ

BÜYÜKŞEHİR’İN BORÇ FAİZİNE 1 YILDA 20 HASTANE PARASI ÖDÜYORUZ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Büyükşehir meclis üyesi ve Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi İyi Parti Grup Başkanvekili Kazım Yücel, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin borç durumunu yeniden gündeme getirdi.

Kayserim.net’e özel açıklamalarda bulunan Yücel, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin, 2,5 ila 3 milyar lık bir borç rezervinin bulunduğunu, geçtiğimiz yıllarda yapılan borçlanmalar ile, yıllık 100 milyon civarında sadece faiz ödendiğini belirterek, bu rakamın her yıl 20 hastane yada okulun faize gitmesi anlamına geldiğini ve şehrin geleceğinin yok edildiğini belirtti.

BORÇ DURUMU ŞEFFAF DEĞİL

Kazım Yücel yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi’nin borç durumunun net olarak açıklanmadığını belirterek;

“ Bu borç açıklansın istedik. Bu borç açıklanmış olsaydı, bir önce ki ya da daha önce ki belediye başkanının hangi bütçe ile bu belediyeyi Memduh Bey’e devrettiğini de görmüş olacaktık. Memduh Bey’de bu sayede Kayseri’ye ne yapıp yapamayacağını açıklayabilmiş olacaktı. Ama Ak Parti’nin devam eden belediye başkanlıkları olduğu için bu konuya girmek istemiyorlar.

Büyükşehir Belediyesi’nin 1-5 ila 2,5 milyar arasında bir borcunun olduğunu bizler biliyoruz. Tam net rakam bize verilmediği için bizde net rakam veremiyoruz.  Sayıştay raporlarında bunları görebiliyoruz ama bu incelemeler 2-3 yılda bir olduğu için, biz de bu periyodlarda görebiliyoruz.” Dedi.

KAYSERİ’NİN GELECEĞİNİ BU GÜNLERE HEBA EDİYORUZ

“Kayseri sadece 4-5 yıl seçilmiş belediye başkanlığı döneminde bütün imkanlarını tüketen bir şehir olmamalı. Bu başkanlardan sonra gelenler hangi imkanlarla bu şehri yönetecekler?  Bundan önce ki belediye başkanları bu imkanları tükettiğini, yeni belediye başkanının da yeni imkanlar arayışını görünce, bir Kayseri’nin  belkide 10-30 yıllık bir geleceğini yok etmekte olduğumuzu tespit ettik ve sürekli bu konunun üzerinde duruyoruz.”

BELEDİYENİN BÜTÇESİ BOŞ, KASADA PARA YOK

Pandemi dönemi geldiğinde belediyenin bütçesi yok, kasada parası yok, vatandaşa bir maske veremeyecek pozisyonda. Başka belediyeleri de örnek verdik. Gaziantep Şahinbey belediyesi, tüm ihtiyaç sahibi vatandaşlarına para verme kararı aldı. Biz bunlar gündeme getirdik. Bize söylemeseler de para olmadığı için bakarız diye geçiştirildi. Aynı dönemde su meselesini de gündeme getirdik. Pandemi dönemi hijyen dönemi, bu dönemde su kullanımı artacak, bu dönemde bir indirim yapılmalı dedik. Başkan beyin bir telefonu ile, Kazım Bey, hiç olmazsa yapacağımız zamları yapmayalım, sizde buna ikna olun, bu yönde bir açıklama yapın dediğinde, bizde basına hiç olmazsa bu kadar bir katkımız olsun İyi parti adına biz de bunu destekler mahiyetinde açıkladık. 7. Ayda zamlı fiyatların gelmesi ile vatandaş, 80 lira ödeyeceği suya 150 lira ödemeye başlayınca bu açığın buralara fatura edildiği noktasında bir kanaate ulaştık.

BORÇLAR DÖNDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Geçen yıl Büyükşehir’in bütçesi 1.2 milyar lira civarındaydı, bu sene 1.5 milyara çıktı. Şu an borçlar 2,5- 3 milyar civarında şirketlerle birlikte. Bu döndürülebilir durumda değil.  Bu ifadeyi sürekli kullanıyorlar, çünkü belediyelerin iflası söz konusu değil. Belediyeler parası olmasa da hizmetlerini yaparlar- yapamazlar  ama 5 yıllık dönemlerini tamamlarlar. Onun için ifade şu, hizmet yapmayız, döndürülebilirliği var, kamuoyunda da tekrar seçime yakın bir tarihte bir hamle yaparız, bakın biz demiştik belediye borçları döndürülebiliyor denilir.

HER YIL FAİZE 107 MİLYON LİRA

Bütçe de aslında 700-800 milyonluk fazlamız olması gerekiyor. Ama bu rakam faize gidiyor. En son önümüze gelen bütçe de 107 milyon lira faiz ödüyoruz biz Büyükşehir olarak. Bu rakamla ne yapılabilir denildiğinde, 5 milyona bir hastane yapıldığı ortamda bugün 20 tane hastane yapılabilir, 20 tane okul yapılabilir. Her yıl 20 tane hastane ya da okul denildiğinde, 5 yılda 100 tane hastane ya da okul parasını biz sadece Büyükşehir olarak faize veriyoruz. Döndürülebilir dediğimiz konuda biz 5 yılda 100 tane hastane ya da okuldan mahrum kalıyoruz. Son hayırsever arıyoruz. Bulursa yaptırıyoruz, bulamazsak o mahalleyi okulsuz ya da hastanesiz bırakıyoruz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen