1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. BES’le kredi kullanma dönemi başladı

BES’le kredi kullanma dönemi başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bireysel emeklilik sistemi (BES) katılımcıları artık birikimlerini teminat göstererek kredi kullanabilecekler. Bu uygulama ile acil nakit ihtiyaçlarını karşılayabilecekler ve birikimlerini koruyabilecekler.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), 28 Eylül 2023’te yürürlüğe aldığı yönetmelikle, BES birikimlerini devrederek bankalardan kredi kullanımını mümkün kıldı. Bu uygulama, Ocak 2022’de duyurulmuş ve Haziran 2024 itibarıyla hayata geçmiş durumda.

SEDDK 2. Başkanı Mehmet Verim, bu uygulamanın detaylarını açıklarken, katılımcıların BES birikimlerini bankalara devrederek kredi alabileceklerini belirtti. Bankalar, kredi kullanacak katılımcıların BES birikimlerini Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından geliştirilen merkezi bilgi sistemi aracılığıyla sorgulayabilecekler.

Kredi alacak katılımcılar, bankadan alacakları kredi tutarının %20 fazlasını teminat olarak gösterecekler. Bu teminat, kredi yükümlülükleri tamamlanana kadar belirlenen emeklilik yatırım fonuna devredilecek.

Mehmet Verim, ayrıca kredi borcu ödenmemesi durumunda teminat olarak gösterilen birikimlerin temlik fonunda değerlendirileceğini ve borcun ödenmesi sonrasında birikimlerin katılımcının tercihine göre yönlendirileceğini açıkladı.

Kredi alacak katılımcıların birikimlerini başka şirketlere aktaramayacaklarına dikkat çeken Verim, ayrıca kredi borcunun ödenmemesi durumunda bankaların teminat olarak gösterilen birikimleri satarak alacaklarını tahsil edeceklerini belirtti.

SEDDK 2. Başkanı Verim, alacağın devri için Anadolu Hayat ve Emeklilik ile Türkiye Hayat ve Emeklilik şirketlerinin yetkilendirildiğini ve faizli ve faizsiz olmak üzere 4 ayrı fonun belirlendiğini söyledi. Bu fonlar, kısmen ödeme uygulamasıyla birlikte BES’e olan talebin artmasını bekliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen