1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ‘SÜT ÜRETİCİSİ MALİYETLER ORANINDA FİYAT ARTTIRAMIYOR’

‘SÜT ÜRETİCİSİ MALİYETLER ORANINDA FİYAT ARTTIRAMIYOR’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ (1HA) – Süt üreticileri artan maliyetler nedeniyle zor günler geçiriyor. Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, şu an 4 lira 70 kuruştan satılan çiğ sütün litre fiyatının artan maliyetler nedeniyle 8 liraya çıkması gerektiğini açıkladı.

Ulusal Süt Konseyi, 8 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ sütün tavsiye edilen satış fiyatını 4 lira 70 kuruş olarak belirledi. Yaklaşık 3 ayın ardından süt üreticileri yeniden zam talep etti. Üreticiler adına açıklama yapan Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, “Üretime devam edebilmemiz ve damızlık hayvan kesimlerinin durması için; ya sattığımız çiğ süt fiyatı 1,5 pariteye denk gelecek şekilde 8 liraya çıkarılacak ya da ‘çiğ süt fiyatı artmasın’ deniliyorsa ilgili pariteye denk gelecek şekilde yem fiyatında indirim yapılmalı” dedi.

‘MALİYETLERİMİZ ARTARKEN SÜRDÜRÜLEMEZ FİYATLARLA ÜRETİME DEVAM ETMEMİZ ARTIK MÜMKÜN DEĞİLDİR’

Üretimin sürdürülebilir olması için 1 litre süt fiyatına üreticinin 1,5 kilo yem alabilmesi gerektiğini vurgulayan Bağlamış, “Fiyatın belirlendiği aralık ayında parite 0,93 iken, ocak ayında 0,94, şubat ayında 0,97, mart ayında ise 0,84 olarak gerçekleşti. Süt üreticileri hala sürdürülemez seviyelerin altında bir pariteyle üretime devam etmek zorunda kalıyor. Yemin kilosuna ödediği para ise 5 lira 35 kuruş. Bir litre süt sattığında bir kilo yem bile alamıyor, yani zarar ediyor. Bu, uzun yıllardır görmediğimiz bir durumdur. Yem başta olmak üzere elektrik, mazot, ilaç, tohum, işçilik, veteriner hizmetleri gibi bütün maliyetlerimiz ciddi oranlarda artarken sürdürülemez fiyatlarla üretime devam etmemiz artık mümkün değildir” diye konuştu.

‘SÜT ÜRETİCİSİ MALİYETLER ORANINDA FİYAT ARTTIRAMIYOR’

Şu an süt üreticilerinin zarar ettiğini dile getiren KTB Başkanı Bağlamış, “Üretime devam edebilmemiz ve damızlık hayvan kesimlerinin durması için; sattığımız çiğ süt fiyatı 1,5 pariteye denk gelecek şekilde 8 liraya çıkarılmalı. ‘Çiğ süt fiyatı artmasın’ deniliyorsa da ilgili pariteye denk gelecek şekilde yem fiyatında indirim yapılmalı ki üreticilerimiz bu fiyattan yem alabilsin. Süt-yem paritesi üretici aleyhine bozulmaktadır. Buna karşılık Toprak Mahsulleri ofisimiz ithal ettiği arpa ve mısırı üreticiye piyasa şartlarına göre daha ucuza veriyor. Fakat hayvanlara sadece bu iki ürün yedirilmiyor. Bu nedenle verilen bu destek yeterli olmuyor. Yem hammaddelerinde yaşanan artış durumlarında yem üreticisi fiyatlarını güncelleyip arttırabilirken, süt üreticisi maliyetleri arttığında fiyatları arttıramamakta ve zarar etmektedir. Maliyetler, yem fiyatları dikkate alındığında karkas etin daha da yüksek olması gerekiyor. Ancak artan fiyatlar nedeniyle talepte yaşanacak daralma ve olası ithalat riski üreticimizi çok zor durumda bırakacaktır” dedi.

“İNEKLERİN KESİLMESİNDEN ENDİŞE EDİYORUZ”

Artan kırmızı et fiyatı nedeniyle düve, inek kesiminin artmasından endişe ettiklerini vurgulayan Bağlamış, “Süt ucuz olunca süt inekleri, hayvancılığın geleceği olan düvelerin kesimi hızlanıyor. Bu nedenle süt yem paritesine uygun olarak çiğ süt alım fiyatının mutlaka 8 lira seviyelerine çıkarılması ve maliyetler arttıkça çiğ süt fiyatının güncellenmesi gerekiyor. Bunun için Ulusal Süt Konseyi acil toplanmalıdır. Piyasada yaşanan sorunun sadece seyredilerek çözülmeyeceği aşikârdır. Fiyatlar gerekirse aylık değişmek zorunda. Bu durumdan sadece üretici zarar görmüyor. Hep beraber ülke olarak zarar görüyoruz. İleride daha büyük sorunlar yaşamamak için bugün elimizi taşın altına koymamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen