1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Doç. Dr. Bahadır Şarlı: Ülkemiz Kalp ve Damar Hastalığına Bağlı Ölümlerde Ön Sırada

Doç. Dr. Bahadır Şarlı: Ülkemiz Kalp ve Damar Hastalığına Bağlı Ölümlerde Ön Sırada

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ,(BGC)- Doç. Dr. Bahadır Şarlı kalp ve damar hastalıklarının ülkemizde en önde gelen ölüm sebeplerinden biri olduğunu söyleyerek, “Yapılan çalışmalarda ülkemizin Avrupa ülkeleri arasında kalp ve damar hastalığına bağlı ölümlerde ön sıralarda olduğu tespit edildi” dedi.

Ülkemizde kalp ve damar hastalığına bağlı olarak ölümlerin artışı söz konusu. Yapılan çalışmalarda ülkemizin Avrupa ülkeleri arasında kalp ve damar hastalığına bağlı olarak ölümlerde ön sıralarda olduğunu söyleyen Tekden Hastanesi Kardiyoloji Doktoru Doç. Dr. Bahadır Şarlı, “Kalp ve damar hastalığı kalp kriziyle, kalp yetersizliğiyle sonuçlanabilir. Önlenmesi ve tedavisi mümkün olan bir hastalığın, önlenebilmesi için risk grubundaki hastaların kalp doktoru kontrolünden geçmesi lazım. Bu kontrollerde hastalara efor testi gibi testler yapılarak hastalığın varlığı ya da yokluğu tespit edilebilir. Daha ciddi şüphe duyulan hastalarda el bileğinden yapılan anjiyo ile bu hastalığın net bir şekilde olup olmadığı söylenebilir. Yine el bileğinden işlemlerle veya cerrahi müdahaleyle hastalığın tedavisi mümkün” diye konuştu.

‘ANJİYO, BALON VE STENTLE TEDAVİSİ MÜMKÜN’

Damar tıkanıklarının yani damar sertliğinin kalp damarlarını tutabildiği gibi vücudun damar ağı olan başka bölgelerini de tutabileceği söyleyen Doç. Dr. Şarlı, “En sık karşılaştığımız bölgeler genellikle bacak damarlarının başlangıç kısımları. Bu bölgedeki darlıklar özellikle yürürken kalça ve baldır bölgesinde ağrıyla kendisini göstermekte. Ultrason tetkikiyle buradaki darlığın olup olmadığı tespit edilebilir. Ultrasonda darlık gördüğümüz hastaların gelişimsel yöntemlerle anjiyo yapıp, bu darlıkların balon veya stent uygulayarak açılması mümkün. Yine boyun damarlarını tutan darlıklarla karşılaşılabilmekteyiz. Buradaki darlıklar daha ciddi sonuçlarla karşımıza gelebilmekte, inmeye neden olabilmektedir. Boyun damarlarındaki darlıklarda balon, stent tedavsiyle düzeltilebilir” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen