1. Haberler
  2. Trafik
  3. Trafik sigortasına yeni düzenleme: Hasar maliyet endeksi geliyor

Trafik sigortasına yeni düzenleme: Hasar maliyet endeksi geliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zorunlu trafik sigortasında önemli bir değişiklik geliyor. Artık poliçe fiyatları, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen yeni bir endeks olan hasar maliyet endeksine göre düzenlenecek. Bu değişiklikle birlikte, mayıs ayında kesilen poliçelerin maksimum prim artışı yüzde 3 ile sınırlı olacak.

SEDDK, zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde kullanılacak olan hasar maliyet endeksini duyurdu. Bu endeks, her ay asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araç fiyatlarındaki değişimleri göz önünde bulundurarak hesaplanacak. Bu sayede, araç modeli, yaş ve ikamet edilen bölge gibi faktörlerin yanı sıra fiyat değişimleri de prim miktarını etkileyecek.

Hasar maliyet endeksi hesaplanırken, aylık olarak asgari ücret artış oranı, yedek parça ve aksesuar fiyat artış oranı, motorlu araç fiyat artış oranı ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarım fiyat artış oranı dikkate alınacak.

SEDDK’nin yayımladığı genelgeye göre, mayıs ayı prim artışı yüzde 3 ile sınırlı olacak. Bu da sigorta şirketlerinin mayıs ayında zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarını en fazla yüzde 3 artırabileceği anlamına geliyor.

İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, hasar maliyet endeksinin belirlenmesinde asgari ücret artışının önemli bir etken olduğunu belirtti. Ayrıca, sektördeki şirketlerin belirlenen prim oranının olumsuz etkilere yol açtığını ve kasko gibi serbest tarifeye geçilmesi gerektiğini savundu. Yılmaz, bu değişiklikle hasarsız sürücülerin daha uygun primlerle poliçeye ulaşabileceğini ifade etti.

1
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
4
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen