1. Haberler
  2. Korona Virüs
  3. Kayseri’de Koronavirüs Durumu (VİDEO HABER)

Kayseri’de Koronavirüs Durumu (VİDEO HABER)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2020 yılının en önemli gündem maddesi haline gelen Covid-19 pandemisinin Kayseri’de ki sürecini, hastanelerin durumunu, düğün salonları ve tedbirleri, Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli açıkladı..

Kayseri Salgında Ne Durumda?

Ali Ramazan Benli;
“Kayseri’de pandeminin başlangıcından itibaren 6. ayında devam ediyoruz. Temmuzun ortasına kadar belli bir baskılama sürecine gelmiştik özellikle temmuzun ortasından sonra vaka sayılarımızda yükselişler oldu bunuda ulusal basında bi ara yer aldık orta boyutta devam ediyor diyebiliriz. Tabii bu vakaların şuan kurban bayramının yansılmarını yaşıyoruz kurban bayramı hareketliliğin çok olduğu insanların birlikte ortak organizasyonların yapıldığı bir dönem olarak geçti. önlemlerimiz ise toplumsal önlemlerden bireysel önlemlere geçmesi hasebiyle bireysel önlemlerimizi çok fazla kendimize oturtamadık bunu bir şekilde başarmamız gerekiyor çünkü mevcut bu virüsle mücadelede kendimizi ve çevremizi korumanın tek yolu, dünyanında şuan kabul edilmiş formatı maske ve mesafe el temizliği de virüsü bir yerden alıp  ağzına yüzüne gözüne elini değdirdiği zaman o zaman yemek yerken falan, aslına bakarsak yemekten önce bizim kültürümüzde olan şeyler ellerimiz yıkamak yemekten sonra yıkamak ağzımızı yıkamak bunlar virüse karşı da koruyucu önlem olarak duruyor.

Kayseri’de belli bir süreci geçirdik şuan itibariyle tedavide başarı oranımız yüksek tedavi anlamında hastanelerimizde hastanedeki hekim kalitemiz kapasitemiz gayet iyi ancak mümkün olduğu kadar şu dönemde ilk başta diyorduk ya lütfen evden çıkmayalım kayseri evde kal diyorduk aslında şu dönemde işimiz yoksa hareketliliği azaltmamız gerekiyor mümkün olduğu kadar bu hareketliliği azaltarak sürece katkıda bulunmamız gerekiyor. İşimiz yoksa çarşıya çıkmayalım, işimiz yoksa yoğunluklu yerlerde bulunmayalım. Düğünlerde yakınlaşma yapmamamız gerekiyor yani tabii yıllarca görmediği bir akrabasını görüyor işte tokalaşmayı kucaklaşmayı kesinlikte artık unutmamız gerekiyor bu süreci böyle geçireceğiz, bu süreçte bazı alışkanlıklar edinmemiz gerekiyor nasıl evden çıkarken gözlüğümüzü takıyoruz takmadan çıkamıyoruz maskemizi de takmadan çıkmayacağız. Gün içerisinde maskelerimizi mutlaka düzgün bir şekilde takacağız şimdi gidiyorum yolda maske çene altında, maske burun altında şimdi burundaki virüs yükü ağızdaki virüs yükünden iki kat fazla

Burun kapalı olmadıktan sonra bi anlamı kalmıyor yani virüslü biriyse dışarı yayıyor, virüslü biri değilse ortamdan virüs alacaksa burnundan alıyor.

Karantina Süreci

Son zamanlarda karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri şu diyelim ki bir arkadaşımız pozitif çıktı, pozitif olan arkadaş karantinaya alınıyor evde, hastane veya yurtta ve onun temaslarını sorguluyoruz. Temaslarını sorguladığımız da şu yani son üç gün içerisinde 15 dakikadan fazla maskesiz 1.5 metereden yakın maskesiz görüşme yaptığın kişilerin  isimleri yakın temas temas dediğimiz format bu yani  bu isimleri almakta o kadar zorlanıyoruz ki ben kimseyle konuşmam, görüşmem ondan sonra işte işime giderim evime gelirim başka bişey demiyor, dolayısıyla iki kişi üç kişi evde yaşayanların adları yazılıyor veya alınabiliyorsa bir kaç tane kişi.

Şimdi bu konuda işbirliği ve bilgi paylaşımı yapılırsa yayılımın önüne geçmiş oluyoruz. Biz bir tane pozitifi tespit ettiğimiz zaman onun etrafındaki temasları alıp onları da 14 gün evde izole ediyoruz onlar 14 gün evde izolasyona maruz kaldığı zaman onların özgürlüğünü kısıtlamış gibi veya onlara zara vermiş gibi düşünülüyor ama olay öyle değil eğer o pozitif çıkarsa onunda etrafı var, etrafından biri pozitif çıkarsa bu zaten böyle gidiyor.

Bunu engellemenin yolu doğru bilgi paylaşımı, bizimle iş birliği yapılması filyasyon ekiplerimizle iyi bir iletişimle iyi bir şekilde tüm şeyleri bahsetmeleri gerekiyor. Şöyle söyleyim ertesi bi kaç gün sonra biri pozitif çıkıyor ardına gidildiği zaman” benim amca oğlumda pozitif çıkmıştı, biz aslında onlarla piknik yapmıştık” biz buradan yakalıyoruz tersten yakalıyoruz halbuki tersten gelip yakalama değil bunu doğru gidip pozitifi gördüğünüz zaman pozitiften iyi bir bilgi almış olsak hızlı bir şekilde etrafını çevirmiş oluruz. Bu, toplumu korumak aslında, bu Kayserimizi korumak, bu insanımızı korumak aslında kendimizi korumak başka birini değil.

Karantinada Ne Yapılmalı?

Evde izolasyon konusunda sıkıntımız var yani evde izole ol dediğimiz arkadaş, evde şöyle olacak yani bu 14 gün boyunca bi odaya kendini kapatacak odandan çıkarken maske takacak, diğer ev ahalisiyle ortak kullandığı şeyleri tamamen iptal edecek kendine özel kişisel eşyalarını kullanacak, ortak havlu kullanmayacak, ortak tabak çatal kaşık kullanmayacak yani bunlar mümkünse tek kullanımlık olmalı, ortak yemek yemeyecekler eve ziyaretçi kabul edilmeyecek, eve ziyaretçi gelmemeli böyle birşey olmamalı bunları duyduğumuz zaman gerçekten çok üzülüyoruz. Ortak tuvalet eğer farklıysa farklı tuvaletler kullanılmalı eğer tuvalet ortak ise mutlaka sulandırılmış çamaşır suyu çok basit 1/10 sulandırılmış çamaşır suyunu her tuvaletten çıktıktan sonra oraları temizleyip o şekilde odasına geçecek ortak kullanım varsa bu şekil kendini izole etmesi gerekiyor. Bu izolasyonla da 14 gün süresince izolasyonda kalması gerekiyor çünkü kendisi riskli kişi olarak adlediliyor, onu hem aile içine bulaştırmaması gerekiyor hemde dışarıya bulaştırmaması gerekiyor.

İzolasyonda da bu şekilde durumu anlattıktan sonra, bizim bu izolasyonda eve aldığımız kişileri evde tespit edilemez ise günlük ekipler sayın valimizin desteği ile kaymakamlıklarımız tarafından oluşturulan ekipler vasıtası ile evler kontrol ediliyor eğer evde tespit edilmemiş ise idari işlemleri yapılıyor ve kişiler mutlaka aynı zamanda suç duyurusuyla adliyeye sevk ediliyorlar. İzolasyonu bittikten sonra bu şeye uymadığı için gerekli işlem yapılıyor.

HASTANELERDEKİ DOLULUK DURUMU NEDİR?

Şöyle söyleyeyim ilimizde tamamen pandemi hastanesi formatında kapattığımız bir hastanemiz yok öncelikle bunu paylaşayım ancak olabildiğince imkanlarımızı maksimum düzeyde kullanmak istiyoruz. Bu maksimum düzeye de ara ara geliyoruz diyoruz işte şunu yapalım b palnlarımız hazır, c planlarımız hazır burada biz özellikle üniversite hastaneleriyle, özel hastanelerle de ortak bir platform oluşturduk çünkü bu sorun hepimizin sorunu, problem hepimizin problemi sadece Kayseri şehir hastanesinin problemi değil, Kayseri sağlık müdürlüğünün problemi değil Kayseri insanımızın ve Kayseri’de ki bütün sağlık kuruluşlarının aynı şekilde problemi.

Sorunlarımızı ve problemlerimizi ortaya koyup ortak akıl oluşturduğumuzda ortak yönelim zaten belli oluyor aklın yolu birdir. Bizde bu düsturla yola devam ediyoruz, geçen hafta sonu üniversite hocalarımız ve baş hekimlerimizle bir toplantı yaptık bu hafta bir toplantı daha yapacağız çünkü gün gün verilerimiz değişebiliyor ve tekrardan konuşabilmemiz gerekebiliyor. Şuan dediğim gibi devlet hastanesinde merkezde de bir yapılanmamız var aynı zamanda Erkilet kadın doğum çocuk hastanesinde şuan orada da Kovidli hastalarımız yatıyor.

Şehir hastanesi bu konuyu yüklü miktarda sırtlandı götürüyor, Üniversite hastanemiz maksimuma çıkabilecek kapasiteye yaklaştı oturup ortak bir yol izliyoruz hastaneler konusunda böyle bir çalışmamız var. Özel hastanelerde de ihtiyacımız olduğunda yatış gerçekleştiriyoruz.

DÜĞÜNLER VE DÜĞÜN SALONLARI

Düğün salonları başından beri bizim stokumuzda özellikle sayın valimizin bu konuda çok ciddi bir yüksek destekli bir yaklaşımı var ve sayın valimizin önderliğinde şuan düğün salonlarında sabit gözlemci planı oluşturduk sabit gözlemciler var ve aynı zamanda gezici ekiplerimizde anlık gelen bilgileri değerlendirerek ekiplerimizde konuyu değerlendiriyoruz.

Düğün salonları ve açıkta düğün yapanlar, okul bahçesi düğünleri tüm bunlarla ilgili oturup konuşuyoruz. Şöyle insanlar en mutlu günlerini zehir haline getirmek gibi değil ama yaşadığımız bu dönemde  yüksek riskli alan olarak belirlenen düğün salonları, oyun salonları, lunaparklar bütün bunları çok sıkı önlemlerle çalıştırmak gerekir bu önlemlere de devam edilecek gerektiğinde ilerleyen süreçte yeni tedbirler de alınabilir. bu konuları sayın valimizin başkanlığında her gün istişare ediyoruz.

TESTLER GECİKİYOR MU?

Kurban bayramı sonrası gurbetçi vatandaşlarımızın çok yoğun bir talebi oldu, yoğun talebi karşılamakta sistemde kapasitemiz belli, bununla ilgi bilgileri yukarıyla paylaştık Kayseride iki tane özel hastanemizde bu testleri yapmak üzerine izin aldılar şuan iki özel hastane bu testleri yapıyorlar. bizdeki fiyatlarla oradaki fiyatlar eşleştirildi harici bir fiyatla yapamayacaklar dolayısıyla dışarıdaki kapasiteyi de sisteme dahil etmiş olduk. bununla birlikte testlerimizin gecikme süresi kalmamış oldu şuan itibariyle yaklaşık en geç 30-36 saat içerisinde test sonucu çıkıyor, bu akşam itibariyle 24 saat’e inecek. Bizim planımız bu şekilde Kayseri Devlet hastanemize bir cihaz kurduk burada Devlet hastanesinin bünyesine de üçüncü bir merkez olarak, Erciyes Üniversitesi, Şehir hastanesi ve Kayseri Devlet hastanesi şeklinde şuan kamuda 3 merkez özelde de Melikgazi hastanesi ve Sistem hastanesi yurt dışı PCR’lerle çalışacak vede isteğe bağlı PCR çalışmasını yapabiliyorlar birde futbol kulüplerinin maçlardan önce PCR talepleri oluyordu onlara sadece yetki verildi.

Harici bizim kendi sistemimiz içerisinde ise kendi numunelerimizi 24 saat içerinde verecek şekilde çalışmamızı planladık.

 

Bu korona pandemisinden kurtulmanın yolu belli burada hareketliliği azaltmak birinci kuralımız olacak, hareketliliği artırdığımız sürece koronayı taşımız oluruz sürekli dağıtmış oluruz bunu azaltmanın yolu elimizde.

İkincisi bireysel önlemlerimiz tam olarak uygulayacağız maskemizi sağlayacağız, mesafemizi açacağız yani 1.5 metreden yakın yaklaşmayacağız birbirimize, temizliğimize dikkat edeceğiz. Şimdi biz filyasyonda neyi alıyoruz diyoruz ki; 1.5 metreden yakın, maskesiz 15 dakikadan fazla birde bir iş yerinde işimizi bitirdiğimiz zaman hiç beklemeyelim orada oturup muhabbet etme, orada oturup beraber çay içme şunu da söyleyim aslında ben bütün oturumlarımızda söylüyorum mümkün olduğu kadar makamlarda, ziyaretleşmelerimizde çay ikramını kaldıralım, çay ikramlarını iptal edelim yani ortaya bişey geldiği zaman o ikramı yemek için maskeyi indiriyoruz karşı tarafta maskeyi indirmiş oluyor, muhabbette uzun sürdü 15 dakikayı da geçti. Biz bunu en çok nerede gördük çok riayet eden iş merkezlerinde vakalar çıktığında tekrar tekrar incelediğimizde en büyük risk alanlarının çay kullanımları olduğunu gördük, işçi dışarıya çay molası verirken, çayını içiyor orada 15 dakika bir süre geçiyor, yakınlaşılıyor muhabbet ediliyor, konuşuluyor yani mesafeyi mutlaka korumamız gerekiyor. Çünkü bu virüsün kime bulaşacağını bilemiyoruz onun için ben diyorum ki karşılaştığınız herkesi virüs taşıyormuş gibi düşünerek o şekilde davranın. bu konun çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Son söz olarak şunu söyleyebilirim Kayseride iyi bir birlikteliğimiz var iyi bir Kayserinin sinerji kültürü var, bu sinerji kültürünü pandemiyle mücadelede değerlendirmemiz gerekiyor hakikaten biz bu sinerji kültürünü Organize sanayi bölgemizle, Kayseri Ticaret Odası başkanımızla, organizedeki vakaların olduğu dönemde çok ciddi manada ortaya koyduk ve sonuçta aldık. Gerçekten çok güzel bir çalışma yürüttük elhamdülillah oranlarımız orada çok düştü şimdi burada aynı sinerji kültürünü toplumumuzla birleştirmemiz gerekiyor yani kayseri toplumu olarak buna çok riayet etmemiz gerekiyor. Bu önlemleri toplu olarak aldığımızda bir anlamı var. toplu olarak almadığımız zaman kendi kültürümüzü bu şekilde oturtmadığımız zaman inanın korona bana hiç birşey yapmaz gibi bir yaklaşımın hiç bir anlamı yok, sana bişey yapmayabilir ama senin babana yapar. Dün benim arkadaşımın babası rahmetli oldu koronadan hepimizin yakın çevresinde böyle şeyleri görmeye başladık. Geçen bizim başka bir ilde 35 yaşında bir arkadaşımız rahmetli oldu yani geçler tutmaz diye de düşünelim mümkün olduğu kadar koruyucu olalım, bu konuda azami bir gayret göstermemiz gerekiyor.

İnşallah ben bu gayretle birlikte el birliği ile bunun aşılacağını düşünüyorum. Ben öncelikli olarak ilimizde destek veren sayın valimiz başta olmak üzere, büyükşehir belediye başkanımıza, kurum amirlerimize, organize sanayi başkanımıza, diğer organize sanayi başkanlarımıza ve sanayi odası başkanımıza, ticaret odası başkanımıza, ticaret borsası başkanımıza hakikaten inanılmaz destek veren tüm  iş adamlarımıza, neye ihtiyacınız varsa diyip  bize günlük soran değerli iş adamlarımıza ve tüm destek veren arkdaşlarımıza ve dostlarımıza herekese çok teşekkür ediyorum. El ele verelim birlikte olalım bu işi önlemlerle aşalım.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen