SALÇALIK DOMATESİN NABZINI HAL’DE SORDUK

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz mevsiminin yavaş yavaş sona ermesiyle Kayseride geleneksel kışlık hazırlık manzaraları tekrar ortaya çıktı. Vatandaşların kışlık hazırlıkları meyve ve sebze satışlarını hızlandırdı. Kayseride Vatandaşların yoğun bir şekilde Salça kaynatmaları Salçalık domatese ilgiyi artırdı.
Vatandaşların hummalı bir şekilde salça kaynatması haldeki domates satışlarının ivmelenmesine neden oldu. Kayserim.net ekibimiz Kayseride devam eden salçalık domates sezonunu hal esnafına sorarak merak edilen konulara değindi. Kayseri hal kompleksi içerisinde uzun yıllar faaliyet gösteren Özgür Kamisyon Yetkilisi Ahmet BAYRAM ile salçalık domateste nelere dikkat edilmeli, geçen yıl ile bu yıl arasındaki fiyat farklarını ve hal esnafının sıkıntılarını kapsayan bir röportaj ile Ahmet Bayram’a mikrofon uzattı.

Salçalık Domateslere vatandaşımızın ilgisi nası ve domates alırken nelere dikkat etmeliler?
Salçalık başlayalı epey oldu, birazda vatandaş ağırdan aldı. Ucuzlamasını bekliyor gerçekten vatandaşın sıkıntı içinde olduğunu tahmin tahmin ediyoruz çünkü bayağı dolaşıyorlar ucuza almak için, şimdi var sürecek 15, 20 gün daha sürecek bunun sezonu sonra bitecek. Bu çiftçiye oldukça oldukça yüksek maaliyeti var, çiftçi zor durumda bizde çok ucuza satıyoruz öyle 5 kuruş bir karla bu dükkanı döndermeye çalışıyoruz. Böyle 5 kuruşla 7 kuruşla dükkan dönmez ama ortada da bir işsizlik var sorun var buna şükrediyoruz. Bizim çocuklarıma iş aramadığımız için şükrediyoruz buna bununla yetiniyoruz.
Salçalık dmates süre zarında satış oranlarınız nasıl oldu ?
Satışlarımız güzel kayseride oldukça yüksek bu satış ve tüketimi, salçalık tüketimi biber tüketimi yeni yeni gelişiyor. eskiden yoktu Çukurovada, Antepde, güneydoğuda tüketilirdi biber, burada da bayağı tüketiliyor. Bu yıl geçen yıl ki fiyatları tutmadı, daha düşük halkın alım gücüne dayalı oluyor. Birazda çiftçiye maaliyeti çok yüksek bunun şuanda biz 80 kuruşa veriyoruz bunu, birinci kalite gerçekten öyle yüzde yirmibeş salça verir bu. Çiftçiye maaliyeti 60 kuruş, 65 kuruş bizde burada 75 kuruşa kadar veriyoruz. İlk gün 80 kuruşa satıyoruz, ertesi gün bştşrmek zorundayız biz bunu. 75 kuruşa da veriyoruz 70 kuruşa da veriyoruz.
Vatandaşta gelince dikkat etsin bize hep darasının düşüyormusunuz diyorlar, burada halde kesinlikle hiç kimse bunlar standar 1,5 kilo bu kasalar, bukasalar 1.5 kilo ne 1kilo 501 gram nede 499 gelir bunları otomatik bilgisayar düşer. Bizim verdiğimiz esnaflarda düşer darasını ama taşradan gelen esnaflar var bunu sezonluk yaparlar ama 20 gün bir ay burada salçalık satarlar. 120 kilo alıyor 90 kilo geliyor, 200 kilo alıyor 160 kilo geliyor bunlarda bize sorulunca beni rahatsız ediyor üzülüyorum buna benim halkım, vatandaşım böyle aldatılıyor mu? yani bunu haketmiyor yani vatandaş bir domates almak için bunun okluluna mı gidecek yani dimi ben bunu dile getirmek istiyorum. Size çok teşekkür ediyorum bizim sorunlarımızla ilgilendiğiniz için.
Turşuluk mevsimi yeni başladı, bunlarda şimdi bunların günü birlik tüketilmesi gerekir. Bu gördüğünüz ürünler bu gün satılamayanlar, kalanlar sabah bi kamyon geldi yarına değer kaybeder bu yüzde elli. Bugün 2 liraya satıığımız salatalığı yarın 1 liraya anca satarız.
Geçen yıl ile bu yıl arasında bir fark var mı turşulukta ?
Fark yok fiyatlar aynı geçen yıl bu domates daha pahalıydı. Geçen sene 1lira 20 kuruş 1 lira 30 ile başladı. Bu sene 1 lira ile başladı şuanda 80 kuruşa biraz önce 70 kuruşa kadar verdim. bunu bitirmem gerekiyor bitirdim.
Birde biz temizlik istiyoruz, belediyeden de istiyoruz bak sineklere burası etrafımız hep ahır sağımız solumuz burada hep besi yapılıyor. Buralardan sinekler geliyor. 3 sene evvel benim zorumla yıkandı bu hal buraları lütfen yıkasınlar haftada bir olmasada onbeş günde bir yıkasınlar bu hali. Bizim dükkanlarımızın önünü onbeş günde en az 1 ayda bir 3 senede bir yıkanma olmaz yani ben her hafta geliyorum bak geçen haftada komşum yıkadı dükkanının önünü buralara hortumumuz yetişmiyor bunlarda biraz ilgi bekliyoruz.
Ne gelen var ne giden var, başkanımıza telefon açtım o da telefona bakmadı gelseydi belki bişeyler sorardım sizin yanınızda. Teşekkür ediyorum.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
SALÇALIK DOMATESİN NABZINI HAL’DE SORDUK