1. Haberler
  2. Bölgesel
  3. Olimpiyatlarda cinsiyet tartışmalarına neden olan boksöre tepkiler arttı

Olimpiyatlarda cinsiyet tartışmalarına neden olan boksöre tepkiler arttı

featured
Olimpiyatlarda cinsiyet tartışmalarına neden olan boksöre tepkiler arttı (DHA)
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Paris 2024 Olimpiyat Oyunlarında kadınlar 66 kilo son 16 turunda İtalyan boksör Angela Carini, cinsiyet uygunluk testlerini geçememesi sebebiyle geçtiğimiz yıl dünya şampiyonasından diskalifiye edilen Cezayirli boksör Imane Khelif’le karşılaştığı maçta 46. saniyede ringten çekildi. Müsabaka sosyal medyada tartışmalara neden oldu.

 

Olimpiyat Oyunları kadınlar boks 66 kg kategorisi son 16 turunda İtalyan boksör Angela Carini, dün Cezayirli rakibi Imane Khelif karşısında aldığı ilk yumruğun ardından 46. saniyede maçtan çekildi. Khelif’in yumruğu sonrasında maçtan çekilen Carini ringin ortasına çökerek ağlamaya başladı. Cinsiyet tartışmalarının odağında olan Khelif’i 2023 Dünya Boks Şampiyonası’ndan ‘cinsiyet uygunluk testleri de dahil olmak üzere’ çeşitli testleri geçemediği için diskalifiye edilmişti. Olimpiyat yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “Haberlerde Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda yarışan iki kadın sporcu hakkında yanıltıcı bilgiler gördük. İki sporcu, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları, Uluslararası Boks Birliği (IBA) Dünya Şampiyonası ve IBA onaylı turnuvalar dahil olmak üzere kadınlar kategorisinde uzun yıllardır uluslararası boks müsabakalarında yarışıyor. Bu iki sporcu, IBA’nın ani ve keyfi bir kararının kurbanı oldu. 2023’teki IBA Dünya Şampiyonası’nın sonuna doğru, herhangi bir yasal süreç olmaksızın aniden diskalifiye edildiler” dedi.

 

“OLİMPİYAT OYUNLARI CARİNİ’YE YAPILAN ADALETSİZLİKLE LEKELENDİ”

 

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni tartışmalara neden olan maç ile ilgili olarak, “Vazgeçmeyeceğini biliyorum Angela ve bir gün hak ettiğini emek ve alın teriyle adil bir yarışmada kazanacağını da biliyorum” ifadelerini kullandı. Harry Potter romanlarının yazarı JK Rowling Olimpiyat yetkililerin açıklamalarına tepki göstererek, “Genç bir kadın boksörün uğruna çalıştığı ve eğitim aldığı her şey elinden alındı çünkü siz bir erkeğin onunla ringe çıkmasına izin verdiniz. Rezilsiniz, ‘korumacılığınız’ bir şaka ve Paris 2024 Carini’ye yapılan acımasız adaletsizlikle sonsuza kadar lekelenecek” dedi. Teksas Valisi Greg Abbot ise açıklamasında, “Kadın sporlarında erkeklere yer yok. Teksas’ta kanun böyle. Her yerde standart olmalı” ifadelerine yer verdi.

 

BUSENAZ SÜRMENELİ İLE KARŞILAŞABİLİR

 

İtalyan Boksör Carini’nin maçtan çekilmesiyle çeyrek finale yükselen Khelif, yarı finale çıkmaları halinde son olimpiyat şampiyonu sporcumuz Busenaz Sürmeneli ile karşı karşıya gelebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen