1. Haberler
  2. Ulusal
  3. Kısa çalışma ödeneğinde düzenleme

Kısa çalışma ödeneğinde düzenleme

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kısa çalışma ödeneği üzerinde bir düzenleme yapıldı. Yönetmelikte yapılan değişiklikle, ödeneğin hak edilmesine ilişkin şartlar netleştirildi. Ancak 3 ayla sınırlanan kısa çalışma süresinde herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Yeni düzenlemeyle birlikte, işverenin ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın gibi zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak azaltması durumunda uygulanacak kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği yönetmeliği yeniden düzenlendi.

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, 3 ayla sınırlanan kısa çalışma süresinde herhangi bir değişiklik yapılmadığı belirtildi. Ancak işverenin aynı başvuru gerekçesiyle farklı tarihlerde birden fazla kısa çalışma talebinde bulunması halinde, 3 aylık süre ilk talebe bağlı olarak hesaplanacak ve işyeri için belirlenen kısa çalışma dönemi en az 4 hafta olacak.

Kısa çalışma başvurusunda işyeri açısından haftalık normal çalışma süresinin 1/3’ünden az olmamak kaydıyla kısa çalışma süresi belirlenecek. Sigortalılar için ise kısa çalışma süresi, sıfır olmamak kaydıyla 1/3 oranından daha az olabilecek.

Kısa çalışma ödeneği miktarı ise, günlük kısa çalışma ödeneği aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçmemek üzere sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olarak belirlendi. Ödeneğin süresi ise kısa çalışma süresi kadar olacak.

Yönetmelikle ödeneğin hak edilmesine yönelik şartlara da açıklık getirildi. Buna göre, sigortalının ödeneğe hak kazanabilmesi için işverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması, sigortalının son 120 gün içinde hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışmış olması gerekiyor.

Önceki uygulamada olduğu gibi, kısa çalışma ödeneği nafaka borçları dışında haciz veya başkasına devredilemeyecek. Ancak yeni düzenlemeyle bu husus daha net bir şekilde belirtildi.

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, 1 Mart’tan önce başlayan kısa çalışma uygulamalarında eski yönetmelik hükümleri geçerli olacak. Ancak bu tarihten önceki kısa çalışma süresinde sigortalıya ödeme yapılmaması veya fiilen kısa çalışmaya tabi tutulmaması durumunda, kısa çalışma ödeneği hak sahipliği iptal edilecek.

Yeni yönetmelik bugünden itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen