Kakao fiyatlarında sert düşüş

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kakao fiyatlarında bu hafta, arz endişelerinin hafiflemesiyle birlikte tarihin en hızlı haftalık düşüşü kaydedildi. Intercontinental Exchange’de (ICE), kakaonun ton başına fiyatı bu yıl başından itibaren yaklaşık üç kat artarak tarihi zirveye ulaşmıştı; ancak bu hafta yüzde 24,4’lük bir düşüşle 11.722 dolardan 8.010 dolara geriledi.

Bu düşüşte, Fildişi Sahili ve Gana’daki büyük kakao fabrikalarının tohum maliyetlerini karşılamakta zorlanması ve üretimi kısmak veya durdurmak zorunda kalması etkili oldu. Uzun süreli kuraklık, şiddetli yağmurlar ve bitki hastalıkları gibi kötü hava koşulları da kakao arzını olumsuz etkiledi.

Ancak, Nijerya’da kakao ihracatının artması arz endişelerini azalttı. Bu durum, yatırımcıları ve çikolata şirketlerini gelecek sezon için kakao çekirdeği alımlarını ertelemeye yönlendiriyor, bu da kakao talebini düşürüyor.

Fiyatlardaki bu sert düşüş, yatırımcılara yapılan teminat tamamlama çağrılarının ardından geldi. Kakao fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasıyla birlikte birçok trader ve çikolata şirketi, pozisyonlarını kapatma eğiliminde.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, kakao fiyatlarının artışında Batı Afrika’daki üretim azalmasının etkili olduğunu belirtti ve fiyatlardaki düşüşün kar satışlarına işaret ettiğini ifade etti. Ergezen’e göre, arz tarafında önemli bir azalma beklenmiyor ve arzın artmaya başlamasıyla fiyatlar dengelenmeye başlayabilir.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Kakao fiyatlarında sert düşüş