1. Haberler
  2. Güncel
  3. ERKEN YUMURTALIK YETMEZLİĞİ NEDİR?

ERKEN YUMURTALIK YETMEZLİĞİ NEDİR?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ (1HA – ÖZEL) – Erken yumurtalık yetmezliği geç adet görme ve adet düzensizliği durumlarında akla gelir. Son zamanlarda benzer şikayetlerin arttığına işaret eden Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, “Erken yumurta yetmezliğinde mutlaka kadının yumurtalarını toplatıp dondurmasını öneriyoruz” dedi.

Çocuk sahibi olma yolunda çiftlerin yaşadığı sorunların başında erken yumurtalık yetmezliği geliyor. 40 yaşından genç bir kadının düzenli olarak adet görmemesi, uzun aralıklarla adet görme durumu gibi şikâyetler varsa erken yumurta yetmezliği tanısı olabilir. Gebe kalmak isteyen kadınların bu tür şikâyetleri varsa doktora başvurmaları gerekir.

Guatrın da yumurtalık dokusuna zarar verdiğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, “Eğer bir kadın 40 yaşından genç, düzenli olarak adet görmüyorsa, 2 ay üzeri üst üste adet görmeme durumu varsa yapılan hormonlarda yumurta yorucu 40’ın üzerine çıkmışsa, kadınlık hormonu, östrojen hormonu 40’ın altına düşmüşse biz buna erken yumurta yetmezliği diyoruz. Son zamanlarda ise sayısı git gide artmaya başladı. Çünkü biz tiroit hastalığını çok sık görüldüğü bir iklimde bulunmaktayız. Özellikle guatr yumurtalık dokusuna zarar verir. Guatr olan kadınların mutlaka yumurtalık rezervlerine baktırmaları önem arz etmektedir. Eğer annesinde, teyzesinde, teyzesinin çocuğunda, kız kardeşinde erken yumurta yetmezliği varsa mutlaka genetik boyutunun da araştırılması gerekir. Genetik faktörlerde erken yumurta yetmezliğine neden olabilir. Stres yumurta sayısı ve kalitesini olumsuz etkiliyor. O yüzden stresi olan kadınlarında bir an önce yumurtalarına baktırmalarında fayda vardır” ifadelerini kullandı.

ERKEN YUMURTA YETMEZLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Yumurta yetmezliğinin nasıl anlaşıldığını anlatan Prof. Dr. Öner, “Başlangıçta kadınlar sık sık adet görmeye başlar. Daha sonra adet sürelerinin arası artar. Böylelikle adet görmemeye başlar. Sık sık adet gören kadınlar veya adet süreleri 3 ay ya da 4 ay sonra olmaya başlayan kadınların mutlaka bir ultrasonla baktırmaları gerekir. Aynı zamanda yumurtanın toplam sayısını gösteren bir test vardır. Bu işlemin adı Amh testidir. Amh yumurta rezervi testi 1.5’in altındaysa kadının yumurtası azalmıştır. 0.5’in altındaysa çok çok azalmıştır. O yüzden sık adet gören veya adet sürelerimim arası uzamış olan kadınlar test yaptırıp bakmalılar” şeklinde konuştu.

‘ANESTEZİ ORTAMINDA YUMURTALARI TOPLUYORUZ’

Doğuştan hiç adet görmeme durumunun olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Öner, “Birde doğuştan kadınların hiç adet görememe durumu vardır. Bunlarda da genetik bozukluklar olabiliyor. Turner sendromu olabiliyor. Bazen yumurtalık dokusu hiç olmayabiliyor. Bu tür durumlarda kadının adet görebilmesi için biz dışardan ilaçlarla takviye yapıyoruz” dedi.

Erken yumurta yetmezliğinde mutlaka kadının yumurtalarını toplatıp dondurmasını önerdiklerini belirten Prof. Dr. Öner, “Çünkü yaş ilerledikçe kadının yumurtaları azalıp tükenebiliyor. Bu tür riski olan kadınlar yumurtalarını dondurabilir. Biz karından yumurta toplama işlemi de yapıyoruz. Ve basit bir işlemle iğne ile topluyoruz. Herhangi bir cerrahi işlemde değil. Anestezi ortamında yumurtaları topluyoruz. 20 yıl boyunca bizim yumurta bankasında kadının yumurtaları donmuş bir şekilde saklanıyor. Böylece ilerleyen zamanlarda bir gebelik düşünüldüğünde menopoza girse dahi bu yumurtalarla tüp bebek yapılıp gebelik elde ediliyor” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen