1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Doç. Dr. Salt: “Son 1 ay içerisinde vaka sayımız neredeyse 30’u geçti”

Doç. Dr. Salt: “Son 1 ay içerisinde vaka sayımız neredeyse 30’u geçti”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt, “Güzelavrat otu ciddi zehirlenmelere neden olabiliyor son 1 ay içerisinde vaka sayımız neredeyse 30’u geçti ve bu hastaların önemli bir kısmı da yoğun bakım ihtiyacı duydu bu açıdan halkın bilgilendirilmesi önem arz ediyor” dedi.

Kayseri’de Güzelavrat otu olarak bilinen yabani bitkiden son 1 ayda 30 kişi zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Özellikle ıspanak ve benzeri yeşil bitkilerin arasına karışarak büyüyen Güzelavrat otu, satın alınılan bitkilerin iyi ayıklanmaması sonucu yemeklerin içine karışarak insanları zehirliyor.

Güzelavrat otundan dolayı vaka sayılarının arttığını ve dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt; “Güzelavrat, özellikle yeşil yapraklı bitkilerin arasına karışıp büyüyen yabani bir ot türüdür. Ciddi zehirlenmelere neden olabiliyor son 1 ay içerisinde vaka sayımız neredeyse 30’u geçti ve bu hastaların önemli bir kısmı da yoğun bakım ihtiyacı duydu bu açıdan halkın bilgilendirilmesi önem arz ediyor” dedi.

Yeşil bitkilerin satın alımı sonrası ayıklanmasına dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayan Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt; “Güzelavrat otu ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerin alımı sonrasında iyi ayıklanmaması neticesinde yemeklerin arasına karışıyor ve bu ottan zehirlenen hastaya Halüsinasyonlar gösterebiliyor, terlemeyi önleyip vücut ısısını aniden yükseltebiliyor, mesanede boşalmayı engelliyor ya da kalpte çarpıntı hissi yaratabiliyor. İnsanların bu konuda dikkat etmesi gerekiyor. Nereden alınmış olunursa olsun yeşil yapraklı bitkilerin mutlaka iyi ayıklanması gerekiyor. Şuana kadar ölümcül bir vakayla karşılaşmadık ama yoğun bakımda takibi devam eden hastalarımız mevcut halkın bu hususta dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen