1. Haberler
  2. Güncel
  3. Depozito iadesi 1 Ocak’ta başlıyor! Şişeler makineye paralar e-cüzdana

Depozito iadesi 1 Ocak’ta başlıyor! Şişeler makineye paralar e-cüzdana

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren Türkiye’de depozito iade sistemi resmen başlıyor. Ülke genelinde 5 bin noktaya yayılacak olan depozito iade makineleri, su, soda, kola, bira gibi cam, plastik ve metal ambalajlı içecekler için 25 kuruş depozito bedeli toplayacak. Bu sistemle birlikte Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden vatandaşlar için e-cüzdanlar açılacak ve her iade edilen ambalaj başına 25 kuruş eklenecek. Biriken paralar ise alışverişlerde kullanılabilecek.

Türkiye Çevre Ajansı’nın yönetimindeki Depozito Yönetim Sistemi (DYS), 2025 yılı itibarıyla hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu sistemle yıllık 20 milyar adet içecek ambalajının toplanması hedeflenirken, ekonomiye yıllık 500 milyon Euro katkı sağlanması bekleniyor.

Depozito iade makineleri ilk aşamada belediyeler, millet bahçeleri ve üniversiteler gibi noktalara yerleştirilecek. Sistemin 2025’te başlamasıyla birlikte, zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeteryalar gibi alanlarda da depozito iade makineleri yaygınlaştırılacak.

Vatandaşlar, iade ettikleri her ambalaj için Türkiye Emlak Katılım Bankası üzerinden açılan e-cüzdan hesaplarında biriken paraları kullanabilecekler. Ancak sektör temsilcileri, belirlenen 25 kuruşluk depozito bedelinin düşük olduğunu ve artırılması gerektiğini savunuyor. Almanya gibi ülkelerde olduğu gibi yüksek geri dönüşüm oranlarına ulaşmak için bu önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
15
be_en
Beğen