1. Haberler
  2. Hava Durumu
  3. Çöl tozu alarmı: İkinci atak geliyor, pencereleri sıkı sıkıya kapatın

Çöl tozu alarmı: İkinci atak geliyor, pencereleri sıkı sıkıya kapatın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, Arap yarımadası ve Afrika’dan gelen çöl tozlarının etkisine girdi.

Çöl tozu alarmı Türkiye’de tedbirleri artırmaya yönlendiriyor. Uzmanlar, astım ve KOAH gibi solunum yolu rahatsızlığı olan kişileri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Özellikle çöl tozlarının neden olduğu hava kirliliğinin acil servislere artan başvurularla ilişkilendirildiğini belirten uzmanlar, ikinci bir dalganın gelebileceğini vurguluyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, toz bulutunun yarın sabah saatlerinden sonra ülkeyi terk etmesi bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, toz taşınımının insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Özellikle KOAH ve astım hastalarının tozlu günlerde evde kalmalarını, mümkün olduğunca dışarı çıkmamalarını önerdi.

Prof. Dr. Özlü, “Son zamanlarda ülkemizde yaşanan toz bulutu maruziyetinin hastane ve acil servis başvurularında artışa neden olduğunu gözlemledik. Şimdi ikinci bir dalgayla karşı karşıya kalabiliriz. Astım ve KOAH gibi hastalıkları olanlar özellikle daha fazla risk altında. Havada bulunan tozlar ve gazların izin verilen miktarların üzerinde olması sağlık açısından ciddi bir sorun teşkil ediyor.” dedi.

Prof. Dr. Özlü, tozlu havalarda dikkat edilmesi gerekenler konusunda şunları söyledi: “Bu dönemde solunum yolu rahatsızlıkları olanlar dışarı çıkmamalı veya mümkünse kısa süreli olmalıdır. Hava kalitesinde azalma veya toz varlığı görüldüğünde dışarı çıkmamak en iyisidir. Maske kullanımı da önerilir. Alerjenler ve polenler de toz bulutu ile taşınabilir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır. Semptomlarda bir kötüleşme fark edenler derhal doktorlarıyla iletişime geçmelidir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen