1. Haberler
  2. Güncel
  3. Bakan Özhaseki, sanayici ve iş insanları ile bir araya geldi

Bakan Özhaseki, sanayici ve iş insanları ile bir araya geldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sanayici ve iş insanlarıyla bir araya geldiği toplantıda, “Son birkaç sene gerçekten zor geçti. Hem ülke için hem dünya için. Bir taraftan Covid-19 diye bir bela çıktı. 2 sene şaşırdık. Her düzeni karıştırdı zaten. Arkasından bir Rusya-Ukrayna savaşı çıktı. O bir başka bela olarak karşımıza geldi. Sonra birtakım spekülatif kurlar üzerinde oynandı o bir başka şekilde bizi yordu. Deprem diye bir felaketle karşı karşıya kaldık ki oradaki maddi hasar 104 milyar dolar olarak hesaplandı. Bunların tabii ki bize açmış olduğu yara çok daha felaket bir şey. Elbette bundan dolayı bir ülkenin ekonomisi sarsılabilir diye düşünülüyor ama çok şükür biz çok ani bir refleks gösterdik. Bir pozitif ayrışmayla diğer ülkelerden hep önde yer aldık. İhracatımız düşmedi. Ocak ayındaki ihraca bile geçen seneden daha fazla gerçekleşti. Bu arada müthiş de yatırımlar yapılıyor” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sanayici ve iş insanları ile bir araya geldi. Toplantıya, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Ayşe Böhürler, Şaban Çopuroğlu, Sayın Bayar Özsoy, Murat Cahid Cıngı, MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, AK Parti İl Başkanı Fatih Üzüm, ilçe belediye başkanları, AK Parti ilçe başkanları, STK temsilcileri, iş insanları ve davetliler katıldı.

‘ÜLKENİN EKONOMİSİ FELAKETLERDEN DOLAYI SARSILABİLİR DİYE DÜŞÜNÜLÜYOR AMA DİĞER ÜLKELERDEN ÖNDE YER ALDIK’

Bakan Özhaseki, “01.01.2026 yılından itibaren kim yurt dışına bir madde satıyorsa nokta kadar dahi bir şey satsa, sınırda bir karbon emisyon kontrolü başlıyor. AB ülkeleri böyle söylüyor. Eğer Avrupa’ya bir mal satacaksak, yani gelecek senenin sonundan itibaren kapıda bir kontrol başlıyor. Sen bunu nasıl ürettin? Kirletmeden ürettin mi, üretmedin mi? Yeşil sertifikan var mı, yok mu? Emisyon ticaret hacmi tarafında, belki belirli bedeller ödenecek. Eğer çevreyi hiç düşünmeden imalat yapan arkadaşlar varsa onların işi çok zor. Onların bedeli daha yüksek olacak. Çevreyi dikkate alarak, çok az kirleterek üreten arkadaşların verecekleri bedel daha düşük olacak. O zaman bizim hepimizin işte bu dediğim konulara dikkat çekici vaziyette bir gayret içerisinde olması lazım ki yarın bir Bugün ihracatımız tıkanmasın. Eğer isterseniz sanayi odamız burada. Organize sanayilerimiz burada. Ticaret odamız burada. Arkadaşlar sizler ne zaman diyorsanız bu konuda teferruatlı bilgi vermek üzere iklim değişikliği başkanlığında ne kadar görevli arkadaşım varsa size göndereyim. 2 seneye kalmadan bizi bekleyen bu tehlikeyi tek tek anlatsınlar. Siz de buna göre kendi vaziyetinizi bir düzenleyin. Gerekirse özelde fabrikalarınıza götürün. Ben böyle üretim yapıyorum. Ortamda bu; karbon emisyonu durumu bu; Ben ne yapabilirim deyin sonuna kadar bedava danışmanlık alın. Erkenden bu işe başlayalım. Geleceğe hazırlanalım. Zamanın ruhunu okuyamazsak sınıfta kalırız. Bu konuda da arkadaşlarımla biz inşallah temas içinde olarak önümüze bakarız.  Son birkaç sene gerçekten zor geçti. Hem ülke için hem dünya için. Bir taraftan Covid-19 diye bir bela çıktı. 2 sene şaşırdık. Her düzeni karıştırdı zaten. Arkasından bir Rusya Ukrayna savaşı çıktı. O bir başka bela olarak karşımıza geldi. Sonra birtakım spekülatif kurlar üzerinde oynandı o bir başka şekilde bizi yordu. Deprem diye bir felaketle karşı karşıya kaldık ki oradaki maddi hasar 104 milyar dolar olarak hesaplandı. Bunların tabii ki bize açmış olduğu yara çok daha felaket bir şey. Elbette bundan dolayı bir ülkenin ekonomisi sarsılabilir diye düşünülüyor ama çok şükür biz çok ani bir refleks gösterdik. Bir pozitif ayrışmayla diğer ülkelerden hep önde yer aldık. İhracatımız düşmedi. Ocak ayındaki ihraca bile geçen seneden daha fazla gerçekleşti. Bu arada müthiş de yatırımlar yapılıyor. Zor bir coğrafyada olduğumuz için savunma sanayi tarafına yatırım yapılıyor. Şu andaki eldeki projelerin toplamı 75 milyar dolar. İşte bazılarının karnı ağrısa da, bazıları hazmedemese de harp uçağımız semalarda kendini gösterdikçe onunla da iftihar ediyoruz. Elhamdülillah diyoruz. Haliyle yerli arabamız ve gazı çıkarıp kendi petrolümüzü bulup o konulardaki gelişmeler, ulaşımda, enerjide, sağlıkta, aklınıza gelebilecek her bir alandaki güzel yatırımlarımız sonuna kadar devam ediyor” şeklinde konuştu.

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ise, “Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkanıyım ve kendimi sanayicinin başkanı olarak tarif ediyorum ve sizlerle bir arada olmak mutluluk veriyor. Sanayicinin kıymetini çok iyi anlıyorum. Belediyelere gelen vergi gelirleri bizim payımızın yaklaşık yüzde 40’ını teşkil ediyor. Bu vergi gelirleri siz sanayicilerin vermiş oldukları vergilerden gelen gelirler ve kişi başı bize İlbank vasıtasıyla belediyeler önderliyor ve biz yatırım yapıyoruz. Sanayiciyi sahiplenmemiz, önünü açmamız, nitelikli yatırım yapmasını, ihracat yapmasını sağlamamız son derece önemlidir. İnşallah yeni dönemde sanayinin merkezi olan Melikgazi’de sizlerle istişare halinde olacağız” diye konuştu.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da, “Bu toplantı şehrin tamamının bir araya geldiğini gösteren bir tablo olacak. Hepiniz tarafından bilindiği gibi uzun zamandır belediyecilik hizmeti yapan ekibiz. Şehrimize ne kadar hizmet etsek azdır ve şöyle bir özellik var, herkes işini iyi yapıyor ve bu şehir böylelikle örnek bir kent halinde Türkiye’de örnek gösteriliyor” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen