1. Haberler
  2. Güncel
  3. Pandemi Sağlıklı Beslenmenin Önemini Gösterdi

Pandemi Sağlıklı Beslenmenin Önemini Gösterdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

KAYSERİ,(BGC)-Ortaya çıkan küresel salgın beslenme alışkanlıklarımızda da önemli değişikliklere yol açtı. Pandemide dengeli ve düzenli beslenmek için neler yapmalıyız? Pandemide beslenmemizde nelere önem vermemiz gerektiğini Kayseri’de çalışan diyetisyen İrem Saraç’a sorduk.

Aldığımız her gıdaya hijyen ve sağlık açısından dikkat etmemiz gerektiğini belirten Saraç, bu süreçte sağlıklı beslenmek için tüketebileceğimiz gıdalara bazı örnekler sıraladı: “Yeşil yapraklı sebzeler; probiyotik yoğurt, pırasa, kefir gibi probiyotik içeren gıdalar; kuru baklagiller, kırmızı et, balık eti, beyaz et, somon-uskumru gibi protein olarak zengin gıdalar tüketmeliyiz.”

BAĞIŞIKLIĞIMIZI NASIL KORUYABİLİRİZ?

Saraç, yaşanmakta olan salgında bağışıklığımızı nasıl zinde tutacağımız konusunda “Sebze ve meyve porsiyonları artırılabilir. Düzenli kuru baklagil, probiyotik kaynakları; ara ara et; arı ürünlerine alerjiniz yoksa doktor veya diyetisyen danışmanlığında propolis; yine alerjiniz yoksa yeşil çay, beyaz çay gibi bitkisel çaylar; antioksidan kapasitesi yüksek kapya biber, kırmızı biber, nar, kırmızı lahana gibi kırmızı meyve ve sebzeler tüketilebilir” diyerek tavsiyelerde bulundu.

İrem Saraç, tüketilebilecek yağ grubundaki besinlere şu örnekleri verdi: “Çiya tohumu, keten tohumu ile fındık yağı, zeytinyağı gibi yağlar; ceviz, fındık, badem gibi yemişler yenebilir.”

Bu süreçte tüketilebilecek tahıl grubundaki gıdalar üzerine “Tam buğdaylı ekmek, çavdarlı ekmek, yulaf tüketilebilir. Makarna, börek, hamur işi yerine tam buğday unuyla yapılan ekmeklerle beslenmeliyiz.” diye konuştu.
Saraç, düzenli su tüketiminin önemini vurgulayarak “Az su içen bir insan çok güçlü bir bağışıklığa sahip olabilir mi? Vücuttaki tüm sistemler suya bağlı çalışıyor” dedi.

NELERDEN UZAK DURMALIYIZ?

Saraç, pandemi sürecinde nasıl beslendiğimize “Ne yazık ki bu dönemde insanlar uzak durulması gereken besinlere daha çok yöneldiler. Şekerli, beyaz unlu tarifler denendi. İnsanlar hazır gıda alışverişine, trans yağ yani dışarıda sürekli yanmış bir şekilde pişirilen yağlı yemeklere daha çok yöneldiler.” diyerek değindi.

Hangi besinlerden uzak durmamız gerektiği hususunda İrem Saraç konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Trans yağ içeren paket gıdalardan uzak durmalıyız. Sodyum glutamat içeren sosis, salam, sucuk, salamura gibi ürünlerden uzak duralım. Şekerlemeler, atıştırmalıklar, cipsler, krakerlerden uzak durmamızda fayda var. Pastörize edilmemiş süt ürünlerinden de yine uzak durmalıyız. Et alışverişi yapacak olursak, bazı restoranlar eti çok pişmiş, çok yağlı veya çok kızarmış servis edebiliyor, bunları bu süreçte kesinlikle önermiyorum.”

Saraç, tavsiyelerinin bu besinlerin hiçbir şekilde tüketilmemesi anlamına gelmediğinin altını çizerek “Çok az miktarda şekerli gıda tüketildi diye bağışıklık düşmez, ancak çok fazla miktarda her gün tüketiliyor” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen