1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Ortaokullarda “afet bilinci” dersi müfredata giriyor

Ortaokullarda “afet bilinci” dersi müfredata giriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce 5, 6. ve 7. sınıflar için hazırlanan “afet bilinci” dersinin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti.

Derste, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlu olarak, “çevre okuryazarlığı”, “medya okuryazarlığı”, “harita okuryazarlığı”, “konum analizi”, “değişim ve sürekliliği algılama” ve “mekanı algılama” gibi becerilerin kazanılması için konular da yer aldı.

Öğrenciler, bu derste önce birinci düzeyi (afet bilinci 1), sonra da ikinci düzeyi (afet bilinci 2) okuyacak.

Derslerin uygulama aşamasında öğrencilerin yaşadıkları bölgeler dikkate alınarak tehlike oluşturan afet risklerine odaklanılacak ve öğrenim sürecinde öğrencilerin aktif rol alması sağlanacak.

İki düzeyde dört ünitede ele alınacak

Dersin birinci düzey müfredatında, “doğa ve insan etkileşimi” ve “doğa kaynaklı afet türleri”, ikinci düzey müfredatında ise “doğa kaynaklı afet türleri” ile “insan kaynaklı afet türleri” üniteleri yer alacak.

İnsan kaynaklı afetlere de yer verilecek

İkinci düzey müfredatında yer alan “insan kaynaklı afet türleri” ünitesinde öğrencilerden insan kaynaklı afetlerin nedenleri hakkında çıkarımlarda bulunması beklenecek.

Yangının afete dönüşme nedenleri, ulaşım sistemlerindeki kazalardan kaynaklanan afetler, endüstriyel kazaların neden olduğu zararı çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla değerlendirilmesi gibi konu başlıklarının bulunduğu ünitede ayrıca nükleer, biyolojik ve kimyasal kaza tehlikesi durumunda alınacak önlemler bölümü de bulunacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen