1. Haberler
  2. Güncel
  3. Küpeye Bakmadan Almayın

Küpeye Bakmadan Almayın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Kurban Bayramı’na günler kala pazarlarda hareketlilik artarken, vatandaşlar alacakları kurbanlıkların bilgilerini “TÜRKVET”, “HaySag”, “Küpe Sorgulama” gibi mobil uygulamalardan veya “https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/” adresinden kontrol edebiliyor.
Kurban bayramı bu yıl 20-23 Temmuzda kutlanacak
Türkiye ‘de yaklaşık 1 milyon 350 bin büyükbaş ve 3 milyon 700 bin küçük baş hazır halde bulunuyor.
Kurban pazarlarında pazarlık kızışıyor, görücüye çıkan kurbanlıkların fiyatı bölgeye, hayvanın cinsine göre değişebiliyor. Küçükbaş hayvan 2 bin liradan başlarken büükbaşta 10 bin, 20 bin, 30 binlerekadar çıkıyor
Hayvanlar küpelenerek ulusal veri tabanın kayıt altına alınıyor. Böylece ibadetini yerine getirmeye hazırlanan vatandaşlar, güven ortamının sağlanması hayvanlar hakkında bilgi edinme imkanı bulacak.

Uzmanlar hayvan seçiminde en önemli konunun hayvanın sağlık durumu olduğunu söyleyerek vatandaşların kurban satın almadanönce küpe kontrolü yapmalarını öneriyor. Küpe sorgulaması hayvanın kontrolden geçtiği, kayıt altına alındığı, izlendiği anlamına geliyor.
Büyükbaş hayvanların il içi sevkinde küpelerinin ve pasaportlarının küçükbaş hayvanlarda ise küpelerinin ve nakil belgesi bulunması gerekiyor. Her ikisinin de sağlık raporu bulunması gerekiyor.

Küpeleme nedir?
Büyükbaş hayvanlar doğumlarından itibaren 3 ay, küçükbaş hayvanlar ise 6 ay içinde ve doğdukları işletmeden ayrılmadan önce küpelenerek kayıt altına alınıyor.

Bu sürelerin aşılması durumunda ise cezalı küpeleme ve kayıt yapılıyor. Küpelenmeyen ve kaydedilmeyen hayvanların bir işletmeden başka bir işletmeye hareket ettirilmesine izin verilmiyor.

Küpelemeyle hayvan hareketlerinin kontrolünün sağlanması, hastalıklı hayvanların hareketinin önlenmesi, hastalıkların yayılmasının önüne geçilmesi ve sağlıklı gıda elde edilmesi hedefleniyor. TÜRKVET Hayvan Kayıt Sistemi’nde, hayvanların bulunduğu işletme, işletme sahibi, işletmenin bulunduğu adres, tür, ırk, cinsiyet bilgileri ile doğum, hareket ve ölüm tarihi bilgileri tutuluyor.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen