1. Haberler
  2. Güncel
  3. KAYSERİ’NİN EN BÜYÜK İKİNCİ İLÇESİ: KOCASİNAN

KAYSERİ’NİN EN BÜYÜK İKİNCİ İLÇESİ: KOCASİNAN

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ (1HA) – Kayseri’nin en büyük ikinci ilçesi olan Kocasinan, 1988 yılında il merkezinden ayrılarak ilçe olmuştur. 116 Mahallesi bulunan Kocasinan’ın şu an ki Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Kaymakam’ı ise İlhan Abay’dır.

Kayseri’nin en büyük ikinci ilçesi olan Kocasinan, 7 Aralık 1988 tarihinde il merkezinden ayrılarak ilçe olmuştur. 11 Eylül 1989 tarihinde ilk defa Kaymakam atanmasıyla fiilen faaliyete geçen Kocasinan ilçesinin müstakil bir tarihi yapılaşması yoktur. Çünkü Kayseri şehrinin bünyesinden doğduğu için Kayseri İlinin tarih yapısı içindedir. Bu sebeple ilçenin tarihi yapısı, Şehir merkez tarihi yapısı içinde ele alınmalıdır. 116 Mahallesi bulunan Kocasinan’ın şu an ki Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Kaymakam’ı ise İlhan Abay’dır. İlçenin 2018 yılı TÜİK verilerine göre, genel nüfusu 391 bin 661’dür. Kocasinan ilçesi adını Mimar Sinan’dan almıştır.

COĞRAFİ YAPISI

İç Anadolu bölgesinin orta Kızılırmak bölümünde bulunan Kocasinan İlçesi 33 derece 30 dakika boylamı ve 38 derece 45 dakika Kuzey enleminde yer almaktadır. İlçe belediye sınırları alanı 9 bin 25 hektardır. Kocasinan hudutları içerisinde bulunan dağların yüksekliğinde birçok düzlükler bulunmaktadır. İlçe merkezi, 1055 rakımlı bir ova üzerinde kurulmuştur.

MİMAR SİNAN KİMDİR?

Mimar Sinan, Osmanlı Padişahlarından olan 2. Selim, 1. Süleyman ve 3. Murad dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan, yaptığı eserleriyle Dünya tarihine adını yazdıran kişidir. 1489 yılında Kayseri’nin Ağırnas beldesinde dünyaya gelen Mimar Sinan 22 yaşına kadar da burada yaşadı. 40 yaşında Mimar unvanını alan Mimar Sinan 3 padişah döneminde 50 yıl Osmanlı’ya hizmet etti. Camiler başta olmak üzere medrese, han, su kemeri, köprü, çeşme gibi sayısız eser yapan Mimar Sinan, eserlerini ağırlıklı olarak İstanbul’da inşa etti. Tarihi kaynaklardan edinilen bilgiye göre Mimar Sinan, memleketi Kayseri’ye de 2’si cami, 1’i hamam toplam 3 eser bıraktı. Bunlardan sadece 1’i günümüze kadar ulaşabildi

Cumhuriyet Meydanı’ndaki park içinde bulunan Kurşunlu Camii olarak bilinen Hacı Ahmet Paşa Camii, Mimar Sinan’ın Kayseri’de inşa ettiği eserlerin başında geliyor. Halk arasında Kurşunlu Camii olarak anılmasının sebebi ise kubbelerinin yekpare kurşunla kaplı olduğu içindir. Kurşunlu Camii’nin çevresinde aş evi, 3 veya 14 ocaklı büyük bir han, medrese ve hamam da yapıldığı belirtilmektedir ancak günümüze bunların hiç birisi günümüze ulaşamamıştır. Büyük Usta Mimar Sinan’ın Kayseri’ye bıraktığı diğer eserleri de Osman Paşa Camii ve Hüseyin Bey Hamamı’dır. Bu eserler günümüze kadar ulaşamamıştır.

Mimar Sinan 17 Temmuz 1588 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Türbesi, Süleymaniye Külliyesi’ndeki, Haliç duvarının önündedir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen