1. Haberler
  2. Bünyan Haberleri
  3. İyi Partili Özhan, “Bünyan’da Çiftçinin Deposu Yok”

İyi Partili Özhan, “Bünyan’da Çiftçinin Deposu Yok”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

KAYSERİ (1HA) – İYİ Parti Kayseri Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Erhan Özhan, Bünyan’da çiftçilerin üretimini depolayacağı bir yer olması gerektiğini söyleyerek, “Çiftçimizin yüzde 95’inin kendi deposu yok. Bu, minimum karla ürünlerin tarlada satılması anlamına geliyor” dedi.

İYİ Parti Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Grup Başkanvekili ve Bünyan İlçe Başkanı Erhan Özhan KayseRadar ve Radyoradar ortak canlı yayınında ‘Siyasi Gündem’ programına konuk oldu. Moderatör Duygu Sarınca’nın sorularını yanıtlayan Özhan, Bünyan’da çiftçilerin üretimini depolayacağı bir yer olmadığını ve bu yüzden verim ve işçinin kârının düştüğünü söyledi.

‘BÜNYAN’DA İŞ İMKANI EKSİK’

İYİ Partili Özhan, Bünyan’da iş olanağının yeterli olmadığını dile getirerek, “Bünyan Sümerbank deneyimini yaşamış bir ilçe. Bünyan Türkiye’nin ilk dokuma fabrikalarından birini içinde barındırmış. 3 vardiya insanı dokuma fabrikalarında çalışmış. Bünyan gecesiyle gündüzüyle aktif bir sosyal hayatı yaşamıştır. Bugün sadece çiftçiliğe sırtını dayamış. Çiftçilikten de gerekli verimi alamamış bir ilçedir. Bünyan Sümerbank’tan sonra bir fabrika yatırımı alamadı. Bünyan’ın devletten bir fabrika alacağı var. Bünyan’ın bir organize sanayi alacağı var. Öncelikle bu alacaklarımızı alacağız devletten. Bünyan hem Kayseri’nin hem iç Anadolu’nun buğday ve tahıl ambarlarından bir tanesidir. Arazisi bunun için elverişlidir. Çiftçisi çalışkandır. Bu işi nasıl yapacağını bilen aileden, kökenden, deden bu işi bilen bir çiftçi yapısına sahiptir Bünyan” ifadelerini kullandı.

‘ÇİFTÇİNİN KENDİ DEPOSU YOK’

Bünyan’da çiftçilerin kendi deposu olmadığı için kârlarının düştüğünü söyleyen Özhan, “LİDAŞ kısa isminde olan bir depoculuk sistemi vardır.  Bu depoculuk sistemi nedir? Çiftçinin mahsulünü depolara koyabildiği bu depodan da dilediği zaman ürünü alıp satabildiği bir depodur. Çiftçinin kendi depo imkânı yok. Çiftçimizin yüzde 95’inin kendi deposu yok. Kendine ait deponun olmaması şu anlama geliyor. Tarlada ekilip biçiliyor. Çiftçimiz ve tarlada satmak zorunda kalıyor. Bu ne demek minimum karla neredeyse karsız olarak. Mahsulü bekleteceği bir alan olmadığı için katma değerli şekilde faydalanma imkânı yok bizim çiftçimizin. Yüksek maliyetlerle, yüksek gübre maliyetleriyle, tohum maliyetleriyle, mazot maliyetleriyle ürününü eken çiftçi neredeyse başa baş gelen şekilde çoğu çiftçimiz eğer geniş arazileri yoksa zaten kar etme imkânı yok. Küçük arazilerde çiftçilikle uğraşanlar ise zararına ürününü satmak zorunda olduğu bir durum söz konusu. Peki, buğday ambarı dediğimiz yere bu depoyu yapsanız çiftçimiz ürününü alıp bu depoya koysa 3 aylık 6 aylık zarfta bu ürününü satsa buradan katma değer elde etse yani mevcut tarlasında başa baş satan çiftçi bu yöntemle yüzde yüz kar elde edebilir” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen