1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İhracatçılar Meclisi Başkanı Gültepe, “Kayseri yüzde 17 artışla 254 milyon dolarlık ihracata imza attı”

İhracatçılar Meclisi Başkanı Gültepe, “Kayseri yüzde 17 artışla 254 milyon dolarlık ihracata imza attı”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, temmuz ayında Kayseri’nin ihracatının ifade ederek, “Firmaların yasal merkezi baz alındığı zaman, geçen ay 60 ilimiz ihracatını arttırdı. En çok ihracat yapan 5 ilimiz baktığımız zaman İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı. Kayseri ise yüzde 17 artışla 254 milyon dolarlık ihracata imza attı. Temmuzda 22 Kayseri olmak üzere 1173 firmamız ilk kez ihracat yaptı. 7 firmamızın ihracata katkısı 98,3 milyon dolar oldu. 7 ayda ihracata başlayan Kayserili firma sayısı bu rakamla beraber 182’ye ulaştı” dedi.

 

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe Kayseri’de 3,8 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini açıkladı. Gültepe konu hakkında, “Tarihte ipek yolu güzergahında yer alan şehrimiz, yüzyıllardır önemli ticaret merkezlerinden biri konumunda bulunuyor.  Kayseri bugün de aynı özelliğini güçlendirerek koruyor. Geçen yıl ilimizin ihracatı 2,9 milyar dolardı. En kısa zamanda inanıyorum ki, Kayseri 38 plakasına ulaşacak. Önümüzdeki dönemde 3,8 milyar dolar ihracatı beraber açıklarız.  Kayseri’nin ticari zekasına da yakışan budur. Bu konuda sayın bakanımız ihracat verilerimizi ana hatlarıyla açıkladı. Temmuz’da 22,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik.  İki yılda bölümüne göre 13.8 artıdayız. Takvimin olumlu etkisiyle bugüne kadar en yüksek temmuz ayı ihracatına hep beraber imza attık. Ocak-temmuz bölümünü kapsayan 7 aylık ihracatımız 148,8 milyar dolara, 12 aylık ihracatımız ise 261,5 milyar dolara ulaştı. 7 aylık ihracat yüzde 4,1, 12 aylık ihracatımız ise yüzde 3,4 arttı. Bildiğiniz üzere hizmet ihracatı verilerinin netleşmesi biraz vakit alıyor. Hizmet İhracatçıları Birliğimizin tahminlerine göre Temmuz’da yaklaşık 10 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirdik. Sektörler bazına baktığımız zaman, otomotiv sektörümüz 3,1 milyar dolar, kira sektörümüz 2,1 milyar dolar, hazır giyim sektörü 1,7 milyar dolar ve 1 milyar 420 milyon dolarla çelik sektörü 4.sırada ve 1 milyar 418 milyon dolarla elektrik ve elektronik sektörümüz ilk 5 sırayı paylaştı” diye konuştu.

 

Temmuz ayında Kayseri’nin yüzde 17 artışla 254 milyon dolarlık ihracata imza attığını belirten Gültepe, “Oransal olarak ihracatı en fazla artıran sektörümüze baktığımızda yüzde 91 ile mücevherat sektörü, yüzde 72 ile fındık sektörü, yüzde 24 ile çelik, yüzde 24 ile madencilik ve yüzde 22,8 ile halı sektörü oldu.  Bu ay 20 sektörümüz ihracatı artırırken, 7 sektörümüzde ihracatta gerileme oldu. Düşüşte olan sektörlerimize baktığımız zaman, gemi ve yat hizmetleri sektörümüz yüzde 42, yüzde 34 ile savunma sanayi, süs bitkileri sektörümüzde yüzde 14, zeytin ve zeytinyağı sektörümüz yüzde 12,7 ve yüzde 12,6 ile liman sektörümüz temmuz ayında en fazla düşük ihracat yapan sektörlerimiz oldu. Firmaların yasal merkezi baz alındığı zaman, geçen ay 60 ilimiz ihracatını arttırdı. En çok ihracat yapan 5 ilimiz baktığımız zaman İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı. Kayseri ise yüzde 17 artışla 254 milyon dolarlık ihracata imza attı. Temmuzda 22 Kayseri olmak üzere 1173 firmamız ilk kez ihracat yaptı. 7 firmamızın ihracata katkısı 98,3 milyon dolar oldu. 7 ayda ihracata başlayan Kayserili firma sayısı bu rakamla beraber 182’ye ulaştı” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen