1. Haberler
  2. Özel Haber
  3. 6’ncı Uluslararası Kültepe Toplantısı, 75 bilim adamının katılımıyla başladı

6’ncı Uluslararası Kültepe Toplantısı, 75 bilim adamının katılımıyla başladı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anadolu’da en büyük ticaret merkezi olarak tanınan Kültepe Kaniş-Karum bölgesinde yürütülen arkeolojik kazılar devam ederken, 12 farklı ülkeden 30’dan fazla üniversite ve yaklaşık 75 bilim adamının katılımıyla 6’ncı Uluslararası Kültepe Toplantısı da bugün başladı.

Kayseri ve Anadolu’nun geçmişte önemli ticaret merkezlerinden Kültepe Kaniş-Karum bölgesinde arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Çalışmaların yanı sıra 2013 yılından itibaren yapılan ve bu yıl 6’ıncısı gerçekleştirilen Uluslararası Kültepe Toplantısı bugün itibariyle başladı. Kültepe Kaniş-Karum Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu koordinatörlüğünde farklı ülkelerden gelen katılımcılarla birlikte gerek ülkemizde gerek dünyanın farklı coğrafyalarında ve gerekse Kayseri’de gerçekleştirilen arkeolojik kazılarla ilgili sunumlar yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayseri Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi destekleriyle yürütülen toplantı hakkında konuşan Kazı Başkanı Kulakoğlu, “Uluslararası Kültepe Toplantısının 6’ncısı yapılıyor. Yaklaşık 75 bilim adamının katıldığı, 45 bildirinin sunulduğu bir toplantı olacak. Bu toplantı 2013’ten bu yana 6’ıncısı yapılıyor. Sadece toplantıyla kalmıyor, sonuçları da yayınlanıyor.  Toplantı 3 gün sürecek, bir gününde alan gezisi var ve bu toplantı sarsasında konuşulan konuların tamamı Kültepe’yle ilgili. 12 farklı ülkeden gelen bilim insanları burada, yaklaşık olarak 30’dan fazla üniversiteden bilim insanları burada. Bu toplantıyı 2 yılda bir yapıyoruz, gerçekleşmesinde başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Kayseri Valiliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın olağanüstü katkıları var, kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

‘KÜLTEPE’YE AVRUPALILAR DAHA İLGİLİ’

 

Tarihçi-Yazar Halit Erkiletlioğlu Kültepe’nin Kayseri’nin hatta Anadolu’nun en önemli kazı yeri olduğunu söyledi. Erkiletlioğlu, düzenlenen toplantı hakkında ise, “Avrupa’nın bütün üniversitelerinden hocalarımız geldi. Kültepe’ye maalesef onlar bizden daha fazla ilgililer bizim halkımızdan. Ama olsun Kültepe’yi herkes tanıyor, bizim için önemli bir kazı merkezi. Kültepe’nin en önemli materyali Kültepe Tabletleri M.Ö. 1950-1750 arasında buraya gelen Asurlu tüccarların yazdığı ticaret mektuplarıdır. Buraya eşek kervanlarıyla geliyorlar ve gelirken kumaş, baharat ve kalay getiriyorlar. Kalay çok önemli çünkü kalayla bakır karıştığı zaman daha sert bronz dediğimiz, silah yapımına, mutfak eşyaları yapımına daha uygun bir madde çıkıyor. Kalay Anadolu’da o zamanlar çıkmıyor, bulamıyorlar. Bakır ocakları var ama oda o zamanlar zayıf. Bu tüccarlar kumaş, baharat ve kalay getiriyorlar buradan da altın ve gümüş getiriyorlar. O zamanlar kalay, altın ve gümüşten daha değerli harp silahına, tuncun yapılmasına, bronzun yapılmasına yardımcı olduğu için. Bu bakımdan burada konuların geneli bakır ve kalay yataklarıyla bu alaşımlarla ve tabletlerle ilgili detaylı konuşmalar yapıyorlar. Kongre 3 gün sürecek, buraya gelen hocalarımız hem tanıtıyorlar hem tanıyorlar, yerinde görmüş olacaklar, Kayseri içinde Anadolu kültürü içinde çok önemli” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen