Hukukçu Şeyma Barışkan, “Aidat ödemelerinde eşitliği sağlamak ön plandadır”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ (1HA) – Hukukçu Şeyma Barışkan, apartmanlarda yapılan aidat ödemelerinde eşitliği sağlamak amacıyla her ay öngörülen aidat fiyatlarının ayrı ayrı olarak yazıldığını ifade etti.

Radar Radyo ve KayseRadar ortak yayınında Gizem Gerçel’in sunduğu ‘Adalet Terazisi’ programına katılan Hukukçu Şeyma Barışkan kiracı hakları ve aidat ödemesi konuları hakkında soruları cevapladı. Kanunlarda hiçbir zaman aidat ve demirbaş söylemlerinin bulunmadığını ifade eden Barışkan, “Kat mülkiyeti kanunu aslında teknik donanımlı kişiler için çok açıktır. Kanun ilk okunduğunda çok anlaşılmaz çünkü orada ne aidat yazar ne de demirbaş yazar. Aidat söylemi halk ağzında yaygınlaşmıştır. Bunu kaldırma gibi bir imkanımız maalesef bulunmuyor. Bizde bunu kabul ederek devam ediyoruz. Aidat ödemelerinde önemli olan sitenin genel giderleridir. Bu genel giderler işletme projesine kayıt olur. Yani sitenin bir yıllık ortalama genel giderleri kayıt altına alınır. Ama son dönemlerde yaşanan fahiş artışlardan dolayı bu rakamlarda çok ciddi yükselmeler oldu. Beklenenin üstünde bir aidat toplanması gerekti” şeklinde konuştu.

‘EŞİTLİĞİ SAĞLAMAK ÖN PLANDADIR’

Her yıl bir proje çıkarıldığını ve projede sigorta primleri, genel onarım ve bakım çalışmaları, elektrik, su, varsa güvenlik ve genel giderlerin bu projede tek tek yazıldığına değinen Barışkan, “Bulunduğumuz bölge nedeniyle kışın yakıtlar artar. Bu durumda aidat ve yakıtların bir arada toplanması durumu söz konusu olduğu zaman yazın ve kışın ayrı ayrı aidat toplama sistemleri devreye girer. Burada eşitliği sağlamak amacıyla yakıt ile beraber alınan aidat ya da yakıt dışında alınan aidatlar bu işletme projesine ayrı ayrı yazılır. Bu durumlarda Ocak ayından Aralık ayına kadar her ay öngörülen aidatlar ayrı ayrı yazılır. Bu konuda profesyonel bir destek alındığında yüzde 15 bir sapma payı koyulur. Bu sapma payı olası bir gider olması durumunda tüm evlere bunu tebliğ edip aidat toplama hususunda bir sıkıntı yaşamayalım diye koyulur” diye konuştu.

İşletme projelerinde belirli olarak verilmesi gereken giderlerin ayrı ayrı toplandığına değinen Barışkan, kanuna göre kişinin binada bulunan ortak kullanım alanlarından yararlansın ya da yararlanmasın ortak giderlerini ödemek zorunda olduğunu belirtti. Barışkan, “Belirli olan giderler kalem kalem toplanır. Buna ek olarak kışın yakıtla ilgili bir durum olduğu zaman hangi aydan itibaren başladığını, ne kadar yakıt gideceğini ortalama bir hesapla eklenir. Yakıtla ortak aidat alınacaksa aidatı ayrı ayrı hesaplanır ve yakıtın ne olduğunu özellikle belirtilir. Bu durumlarda eşitliği sağlamak ön plandadır” dedi.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Hukukçu Şeyma Barışkan, “Aidat ödemelerinde eşitliği sağlamak ön plandadır”