1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Halı yıkama ücretleri bir yılda yüzde 105 zamlandı

Halı yıkama ücretleri bir yılda yüzde 105 zamlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ (1HA-ÖZEL)- Kayseri Halıcılar Esnaf Odası tarafından; makine halısı yıkama fiyatı metrekare başına 35 lira, makine yün halısı yıkama fiyatı metrekare başına 40 lira olarak güncellenen tekstil ürünleri ve halı yıkama fiyat tarifesi üzerine konuşan Kayseri Halıcılar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Halı Yıkamacılardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Güllü, “Son bir yıl içerisinde gerek artan işçilik ve mazot maliyetleri, tedarik malzemelerindeki fahiş zamlardan dolayı fiyatlarımıza istemeyerek 4 kez zam yapmak durumunda kaldık. Piyasadaki duruma bağlı olarak yıl sonunu bu fiyatta kapatmayı düşünüyoruz ancak aynı şekilde akaryakıta, malzemelere indirim gelirse fiyatlarda indirim yapacağımızdan vatandaşımız emin olsun” dedi.

Kayseri Halıcılar Esnaf Odası, tekstil ürünleri ve halı yıkama fiyat tarifesi, geçim endeksleri ve girdi fiyatları dikkate alınarak; makine halısı yıkama fiyatı metrekare başına 35 lira, makine yün halısı yıkama fiyatı metrekare başına 40 lira olarak güncelledi. Artan işçilik, mazot ve malzeme maliyetlerinden ötürü dördüncü zamlarını yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Kayseri Halıcılar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Halı Yıkamacılardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Güllü, “Son bir yıl içerisinde gerek artan işçilik ve mazot maliyetleri, tedarik malzemelerindeki fahiş zamlardan dolayı fiyatlarımıza istemeyerek 4 kez zam yapmak durumunda kaldık. Geçen yıl Aralık ayının metrekare birim fiyatının kapanışını 15 lira ile yapmıştık. Bu yıl şu anda kademeli bir şekilde 35 liralara ulaştı. Piyasadaki duruma bağlı olarak yıl sonunu bu fiyatta kapatmayı düşünüyoruz. Yine aynı şekilde akaryakıta, malzemelere indirim gelirse fiyatlarda indirim yapacağımızdan vatandaşımız emin olsun” dedi.

‘ZAMMI MİNİMUM SEVİYEDE YANSITTIK’

Artan maliyetlere rağmen yapılan zammı minimum seviyede yansıttıklarını belirten Güllü, “Maliyetlere yüzde 180 oranlarında zam gelmesine rağmen bizim yaptığımız zam yüzde 105’lik bir oranda kaldı. Vatandaşlarımızın darboğazdan geçtiğini gördüğümüz için yapılabilecek minimum seviyede zammı yansıttık. Sonuçta aynı hayat şartlarını biz de yaşıyoruz. Vatandaşlarımızın bir kısmı fevri olarak artan fiyatlara tepki gösteriyor ancak mazota, işçiliğe gelen zamlarımızı açıkladığımız zaman, KDV oranlarındaki yükselişleri, kira maliyetlerini anlattığımızda haklı olduğumuzu söylüyorlar ancak biz bu durumdan memnun değiliz, halkımıza daha uygun hizmetler vermek istiyoruz ama maliyetlerden dolayı bunu sunamıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KAYIT DIŞI İŞLETMELERDEN UZAK DURULMALI’

Son zamanlarda bazı işletmelerin müşterilerin halılarını geri getirmemesi, halıların yapılarını bozmasından ötürü vatandaşlardan gelen şikâyetlerin arttığını söyleyen Güllü, “Kayseri Halıcılar Esnaf Odası olarak; gelen şikâyetlere istinaden vergi, ruhsat ve oda kaydı olan, belediyelerce onaylanan işletmelere Halıcılar Odası esnaf kartını çıkartıyoruz. Arkasında QR kodu da var, Halıcılar Odası’na kayıtlı esnafın yasal bilgileri var, müşterilerimiz işletmelerden mümkünse bu kartı talep etsinler, doğruluğunu teyit etmek açısından QR kodu telefonlarından tarayabilirler. Bu kartı bulunmayan işletmelere mümkünse iş yaptırmasınlar. Son yönetim kurulu toplantısında aldığımız kararla da kartı zorunlu hale getirdik. Kartı olan esnaflara iş yaptırırsanız daha sağlıklı olur. Kartımız Kayseri civarında şu anda yaklaşık 100 işletmede mevcut ama piyasada şu anda 400 ila 500 arasında halı yıkama işletmesi bulunuyor. Kaçak ve kayıt dışı çalışan işletmelere çok dikkat edilmeli, halıyı alıp da geri getirmeyenler, halının genel yapısını bozanlar müşterileri mağdur etmekte. Bilirkişi hizmeti verdiğimizden ötürü bu konuda bizlere bayağı fazla şikâyet geliyor. Vatandaşlarımız özellikle sabit numaraları işletmeleri, Halıcılar Odası’na mensup firmaları tercih ederlerse mağduriyetleri minimuma inecektir. Herhangi bir mağduriyet yaşanması durumunda firmaya müdahalede bulunabiliriz ama 3 lira, 4 lira aşağı fiyata yıkatmak için kayıt dışı, hiçbir evrağı ve girdisi olmayan firmalara gittikleri zamanda halılarından olabilirler. Bu konularda dikkatli olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Vatandaşların kapı önü ve bahçelerde halı yıkamasından ziyade halı yıkamacı esnaflara daha yoğun talebinin olduğunu belirten Güllü, “Kayseri’de halı yıkama sektöründe bu yıllarda yoğun talep var. Vatandaşlarımız kapı önünde, bahçelerde halı yıkamadığı için yıkamacılara yönlendiler. Biz de esnaflarımızla ve sürekli yeni kurulan işletmelerimizle Kayserimize hizmet vermeye ve bu konudaki eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz. Halı yıkama sektörü, zaman içerisinde büyümeye de devam ediyor” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen