1. Haberler
  2. Bölgesel
  3. Edirne Valisi Sezer: 22 projeyle 30 bin dekar alan suyla buluştu

Edirne Valisi Sezer: 22 projeyle 30 bin dekar alan suyla buluştu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Valisi Yunus Sezer, “ Geçen yıl planladığımız sulama projelerinden 22 projeyi tamamladık. Ve bu 22 projeyle beraber 30 bin dekar alan bu sene suyla buluştu” dedi.

 

Edirne Valisi Yunus Sezer, Enez ilçesinin Yenice ve Abdurrahim köylerini ziyaret ederek üreticilerle bir araya geldi. Yenice köyünde çiftçilerle tarlalarda incelemede bulunan Sezer, il genelinde 22 proje ile 30 bin dekar alanın suyla buluştuğunu söyledi. Sezer, “Yenice köyündeyiz. Yenice köyünde 6 ay önce başlanan küçük sulama projemizin tamamlanması hasebiyle bugün çiftçilerimize ve köylülerimizle bir araya geldik. Geçen yıl planladığımız sulama projelerinden 22 projeyi tamamladık. Ve bu 22 projeyle beraber 30 bin dekar alan bu sene suyla buluştu. Hedefimiz şu, bizim sulanabilir bütün alanları hem DSİ’den hem de İl Özel İdaresi’nden yapacağımız projelerle sulayabilmek, vahşi sulama yapılan yerleri de yine kapalı sulama sistemlerine geçirebilmek. Bu manada da Özel İdare’den önemli kaynaklar ayırıyoruz. Ve bize gelen taleplerin hemen hemen çoğunu da gerçekleştirdik ilk etapta. İkinci etapla ilgili de planlamalarımızı yapıyoruz” dedi.

 

Çiftçilerle bir arada olduklarını belirten Sezer, “ Gerçekten de burası buğday ekili bir alan. Buğday ekildikten sonra, arpa ekildikten sonra boş bırakılan bir alandı. Şimdi hayvancılığın yoğun olduğu Yenice köyümüzde hayvanların yem ihtiyacını, kaba yem ihtiyacını karşılamak için ikinci ürün mısır ekilmiş durumda. Burada 2 bin dönüm alan sulamaya kavuştu. Önümüzdeki yıl zannediyorum bunun tam performansını daha da iyi görmüş olacağız. Bugün köylerimizden yeni talepler geldi. Onunla ilgili de fizibilitesini yapıp inşallah onunla ilgili de çalışmaları tamamlayıp önümüzdeki yıl yapacağız. 22 projenin yanına 22 proje daha koyabilirsek çiftçilerimize alternatif ürünlerin üretmesi için ikinci ürün, üçüncü ürünü alması için bir çalışma ortaya koyabilirsek biz de kendimizi mutlu hissedeceğiz” diye konuştu.

 

Üretici Hayati Yazıcıoğlu, Vali Yunus Sezer’in kapalı sistem sulamaya çok önem verdiğini belirterek, “Gerçekten ürünlerimizi böyle çok bol suyla sulayabiliyoruz. İkinci ürün almaya ve yetiştirmeye çalışıyoruz. Elimizden geldiğince o bize yardımcı olduğu kadar biz de ona yardımcı olmaya çalışıyoruz. Biz çiftçi olarak görevimizi yerine getirdik. Dileriz sayın valim de devamını getirir inşallah” dedi.

 

Enez ilçesinde 180 bin dönüm tarım arazisi olduğunu belirten üretice Ali Mercanoğlu, “Bugüne kadar sulama yapılabilir tarım arazisi 30-35 bin dekardı. Bu zamana kadar bilindiği gibi Özel idare’nin yatırım programları da genelde köylerin altyapı, üstyapı, çevre düzenlemelerinde kullanılırdı. Sayın valimizin döneminde özel idarenin bu hat böyle sulama projelerine önem vermesi bölge halkı tarafından çok olumlu karşılandı. Çünkü 180 bin dönüm tarım arazimizi sadece 35 bin dekarını sadece bu yıla ait 4 tane köyümüzde yaklaşık olarak 5-6 bin dekarı suyla buluşturdu. Daha önceden bu kuyularımız açılmış, ne enerji hattı var, ne kapalı sistemi hattı var. Özel idarenin yatırım programını alıp 6-7 bin dekar araziyi suyla kavuşturması demek Enez gibi ilçemizde sahil köylerimizde üreticilerimizin meyveciliğe, sebzeciliğe olan taleplerin yeni ürün desenlerinin üreticiliğini teşvik etmesi demek. Bunun için gerçekten sayın valimize çok teşekkür ediyoruz. Bu tür hizmetlerinin devamını diliyoruz” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen