1. Haberler
  2. Güncel
  3. Diyetisyen Özaslan: “’Saçım, saçın olsun’ diyerek hastalara bir nebze derman olabiliriz”

Diyetisyen Özaslan: “’Saçım, saçın olsun’ diyerek hastalara bir nebze derman olabiliriz”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kemoterapi gören hastaların saç, kaş, kirpik gibi kısımlardaki dökülmelerden dolayı kendilerini iyi hissetmediklerini ve psikolojik olarak çöktüklerini söyleyen diyetisyen ve onkolog Rabia Özaslan; kemoterapi sonrası görülen yan etkileri tedavi etmek amaçlı dernek kurduklarını ve, “Bu dernekte hep beraber hastalara bir nebze de olsa yardımcı olmak istiyoruz. Bu hastaların özellikle psikolojik ve beslenme açısından yalnız bırakıldıklarını düşünüyoruz. ‘Saçım, saçın olsun’ diyerek saçlarının dökülmesine bir nebze de olsa derman olabiliriz. Hastalar, kaşları, kirpikleri ve saçları döküldüğü için kendilerini çirkin hissedebiliyorlar ve toplum içine çıkamıyorlar. Onları ufak tüyolarla daha mutlu hissettirebiliriz” dedi.

Kanserden dolayı kemoterapi gören insanlarda vücudun saç, kaş ve kirpik gibi kısımlarında dökülmeler, tedavi sürecinde veya sonrası çeşitli yan etkilere rastlanıyor. Özellikle kemoterapi sonrasında hastanın psikolojik ve mental yapısı çok zarar görebiliyor. Kanser hastalarının kemoterapiden kaynaklı yan etkilerini ve zararlarını tedavi etmek amaçlı bir dernek kurduklarını söyleyen diyetisyen ve onkolog Rabia Özaslan, “Onkoloji Uzmanı eşimle birlikte kurduğumuz derneğin adı, Saçım Saçın Olsun Derneği. Kemoterapiden kaynaklı görülen yan etkileri tedavi etme amacı güdüyoruz. Bu dernekte hep beraber hastalara bir nebze de olsa yardımcı olmak istiyoruz. Bu hastaların özellikle psikolojik ve beslenme açısından yalnız bırakıldıklarını düşünüyoruz. Çünkü disiplinli bir çalışma gerektiren hastalık, her ayrı bölüme bütçe ayrılabilecek de bir hastalık değil, tedavi maliyeti yüksek bir hastalıktır. Bunun için biz de istedik ki, bir araya gelelim ve bir havuz oluşturalım. Örneğin hastaların ‘Saçım, saçın olsun’ diyerek saçlarının dökülmesine bir nebze de olsa derman olabiliriz” şeklinde konuştu.

‘SAÇ, ÖZELLİKLE KADINLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

Kemoterapi gören hastaların saç, kaş, kirpik gibi kısımlardaki dökülmelerden dolayı kendilerini iyi hissetmediklerini ve psikolojik olarak çöktüklerini söyleyen Özaslan, saçın özellikle kadınlar için çok daha önemli olduğunu vurgularken, “Hastalar, kaşları, kirpikleri ve saçları döküldüğü için kendilerini çirkin hissedebiliyorlar ve toplum içine çıkamıyorlar. Onları ufak tüyolarla daha mutlu hissettirebiliriz. En önemlisi; saç, bir kadın için çok önemli. Saç olmazsa kadın, kendisini çıplak gibi hissedebiliyor, psikolojik olarak tamamen tükenebiliyor. Bizim işaret ettiğimiz kuaföre giderek saçlarını saçınızı bağışlayabilirsiniz. Biz de saçları dönüştürerek, kişiye özgü protez saç yaparak onlara bir moral, bir ışık olabiliriz. Bu iyiliğin hiçbir şeyle karşılık olmadığını düşünüyorum. Kaynak saçlarından sıkılmış olanlar, saçı uzun ya da kısa olmasına gerek yok. Kuaförümüze gittiğinde yeterli olup olmadığına karar verilecektir ve duruma göre kesimi yapılacaktır. Şimdilik saç kısmından başlayacağız ama ilerleyen zamanlarda diğer alanlarda da yardım isteyeceğiz” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen