1. Haberler
  2. Bölgesel
  3. Desenlerinde dünyanın en iyi savaşçısının olduğu Amisos Mozaiği’ne yoğun ilgi

Desenlerinde dünyanın en iyi savaşçısının olduğu Amisos Mozaiği’ne yoğun ilgi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsun’da 1958 yılında Sahra Sıhhiye Sağırlar Okulu hafriyat çalışmaları esnasında bulunan ve desenlerinde dünyanın en iyi savaşçısı Akhilleus’un olduğu Amisos Mozaiği, vatandaşların yoğun ilgisini görüyor. Samsun Müzesi’nde sergilenen mozaiğin hikayesini anlatan Arkeolog Uğur Akyüz, “Mozaiğin merkezinde bulunan Akhilleus elinde mızrağı ile yere uzatmış şekilde motif edilmiş ve annesi Thetis ise ona kaygılı şekilde bakıyor. Troya Savaşı’na gönderme sahnesi olarak yorumlanıyor” dedi.

 

Milattan sonra 3’üncü yüzyıla ait olduğu düşünülen 56 metrekare ölçülerindeki Amisos Mozaiği, 1958 yılında Samsun’da bulunan Sahra Sıhhiye Sağırlar Okulu hafriyat çalışmaları esnasında bulundu. Samsun Müzesi’nde sergilenen Amisos Mozaiği içeriğinde bulundurduğu en iyi savaşçı olarak bilinen Akhilleus, Thetis ve Troya Savaşı gibi mitolojik hikayeler ile vatandaşların yoğun ilgisini çekiyor. Akhilleus ve mozaiğin hikayesi hakkında konuşan Arkeolog Uğur Akyüz, “Mozaiğin merkezinde bulunan Akhilleus elinde mızrağı ile yere uzatmış şekilde motif edilmiş ve annesi Thetis ise ona kaygılı şekilde bakıyor. Troya Savaşı’na gönderme sahnesi olarak yorumlanıyor” dedi.

 

‘BİNLERCE DERE ÇAKILININ BİRLEŞTİRİLMESİYLE OLUŞTURULAN BİR YER DÖŞEMESİDİR’

Arkeolog Uğur Akyüz, “Bu eserimiz Amisos taban mozaiği olarak geçmektedir. Samsun Müzesi’nin en önemli eser gruplarından biridir. Binlerce dere çakılının birleştirilmesiyle oluşturulan bir yer döşemesidir. Bizdeki Amisos taban mozaiği Sahra Sıhhiye Sağırlar Okulunda bulunup müzeye kazandırılmıştır. Taban mozaiği özelliklerinde figürlü panolar yer almaktadır. Bu figürlü panolar mozaiğin merkezinde bulunurken çevresinde ise geometrik motifler yer alıyor. En ortada Akhilleus ve annesi Thetis betimlenmiş. Akhilleus elinde mızrağı yere uzatmış ve annesi ona kaygılı şekilde bakıyor. Troya Savaşı’na gönderme sahnesi olarak yorumlanıyor. Onun etrafında mevsimleri anlatan kadın figür ve portreleri yer alıyor. İlkbahar, yaz, sonbahar, kış mevsimlerini anlatan figürler. Onun dışında dönemin sevilen geometri motifleri ile süslenmiş bir tabana mozaiğidir. Bir pano hariç neredeyse tamamı korunmuştur” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen